«Εμείς οι καταθέτες της πάλαι ποτέ Λαϊκής Τράπεζας, εκπροσωπούμε τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής λαίλαπας που έπληξε την πατρίδα μας το Μάρτιο του 2013» ανέφερε ο γνωστός Κύπρος τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης σε παρέμβαση του σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής. O τραγουδιστής είναι μέλος του ΣΥΚΑΛΑ καθώς υπήρξε ένας εκ των κουρεμένων καταθετών.

«Είτε είμαστε καταθέτες της Λαϊκής, είτε κάτοχοι αξιογράφων, είτε απλά δανειολήπτες είμαστε θύματα του ίδιου μαζικού εγκλήματος που αφαίρεσε και αφαιρεί από μας και τα παιδιά μας, όχι μόνο τα σπίτια μας και τις αποταμιεύσεις μας – τίμιες και φορολογημένες, αλλά το κυριότερο, μας μείωσε την ποιότητα ζωής, μας ψαλίδισε το μέλλον, μας καταπάτησε την αξιοπρέπεια. Μια άλλη κατοχή εκ των έσω, όπου τιμωρούνται τα θύματα κι όχι οι αυτουργοί».

Ανέφερε επίσης ότι το μέγεθος της θυματοποίησης στην ημικατεχόμενη Κύπρο, δεν μπορεί να μετριέται με το ύψος της κατάθεσης που έχασε.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ήταν θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2013.

Αποφάσεις για τις προεδρικές

Ο ΣΥΚΑΛΑ ανέφερε πως στις 18 Νοεμβρίου θα αποφασίσει σχετικά με τον υποψήφιο που θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν και εφόσον θα ακουστούν οι θέσεις των υποψηφίων όπως απάντησαν σε επιστολή που τους απέστειλε ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα, ο ΣΥΚΑΛΑ κατήγγειλε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνησή του, προεξάρχοντος του Υπουργού Οικονομικών, για ασυνέπεια, αναξιοπιστία, ανειλικρίνεια, απουσία πολιτικής βούλησης για αποκατάσταση και κοροϊδία αυτών που αυτοί οι ίδιοι θυσίασαν για να υπάρχει σήμερα Κράτος και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Παρ’ όλο που τέτοια επιστολή στάλθηκε και στον υποψήφιο Νίκο Αναστασιάδη, δεν αναμένουμε από τον υφιστάμενο πρόεδρο να μας μιλήσει για δεσμεύσεις στο μέλλον. Για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις για υλοποίηση σε νέα προεδρική θητεία. Αν προτίθεται να πράξει κάτι, τώρα είναι η ώρα».

Στις δηλώσεις του στη διάσκεψη,  ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν φταίει μόνο η παρούσα Κυβέρνηση, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή ψήφισαν επειδή δεσμεύτηκε, και παρουσιάστηκε σαν η καταλληλότερη σε διαχείριση κρίσης, σαν αυτή που είχε τις λύσεις, σαν αυτή που θα προστάτευε τους πολίτες.