Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Μιχάλης Καλοπαίδης: Η διαρκής μας πρόκληση: Να αναπτύσσουμε το κοινό μας ακόμα περισσότερο

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει τον Μιχάλη Καλοπαίδη, Πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρνακας Αμμοχώστου και μιλάνε για τη Λέσχη και την καλλιέργεια κινηματογραφικής κουλτούρας.

Αξίζει να είμαστε περήφανοι για την δουλειά των Κυπρίων δημιουργών

61459339 1336779759834183 4776552298044194816 NΠοιοι είναι οι στόχοι της Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας -Αμμοχώστου; Πιστεύετε έχουν υλοποιηθεί;

Απώτερος στόχος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρνακας-Αμμοχώστου είναι η καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας και η προβολή ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου.

Πιστεύω ότι η Λέσχη μας έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κινηματογραφική κουλτούρα στην πόλη μας και μια σημαντική κοινότητα σινεφίλ στην Λάρνακα που ξέρουν να απολαμβάνουν καλές ταινίες οι οποίες έχουν κάτι διαφορετικό να πουν. Κάποτε κάναμε προβολές με 3-4 θεατές, ενώ πλέον είναι φορές που ξεπερνάμε τους 100 θεατές. Αυτό βασίστηκε σε πολύ κόπο και επιμονή. Είναι μεγάλη η δέσμευση του να είσαι εκεί κάθε εβδομάδα, να στήνεις οθόνη, προβολέα, ακόμα και καρέκλες για το θερινό σινεμά, εντελώς εθελοντικά. Βλέποντας όμως αυτήν την σινεφίλ κοινότητα να μεγαλώνει, αισθανόμαστε ότι αξίζει τον κόπο.

Είναι μεγάλη η δέσμευση του να είσαι εκεί κάθε εβδομάδα, να στήνεις οθόνη, προβολέα, ακόμα και καρέκλες για το θερινό σινεμά, εντελώς εθελοντικά

Πώς ήταν η πορεία της Λέσχης όλα αυτά τα χρόνια; Κάποιοι σταθμοί που θέλετε να μας αναφέρετε;

Όταν αναλάβαμε την Κινηματογραφική Λέσχη, βρεθήκαμε ξαφνικά χωρίς στέγη. Όχι γιατί δεν υπήρχε στήριξη από τον Δήμο, αλλά επειδή δεν υπήρχαν χώροι με υποδομή που να στηρίζει κινηματογραφικές προβολές. Μέσα στην απελπισία μας, λοιπόν, σκαρφιστήκαμε να δημιουργήσουμε ένα κινούμενο θερινό κινηματογράφο. Κάθε βδομάδα η προβολή ήταν σε άλλο σημείο. Από προαύλια εκκλησιών, σε γειτονιές, σε πολυώροφους χώρους στάθμευσης, στην αμμουδιά. Ήταν μια τεράστια ταλαιπωρία ως προς την πρακτική οργάνωση για εμάς, αλλά άξιζε τον κόπο γιατί έτσι δημιουργήσαμε μια διαφορετική κινηματογραφική εμπειρία που προσέλκυσε αρκετό κόσμο. Γενικά η απόφαση μας να προσφέρουμε θερινό σινεμά, παρά το στήσιμο και το κουβάλημα που απαιτεί, είναι κάτι που δυνάμωσε πολύ την απήχηση της Λέσχης μας στην πόλη.

Σημαντικός σταθμός είναι και η ψηφιοποίηση του κινηματογράφου, που βοήθησε πολύ το έργο μας. Πλέον δεν χρειάζεται να περιμένουμε να λάβουμε με κούριερ ένα καρούλι από τον διανομέα στην Ελλάδα. Ούτε να ενοικιάζουμε κινηματογραφική μηχανή με τον τεχνικό της. Λαμβάνουμε την ταινία με ένα λινκ και την προβάλλουμε από τον προβολέα μας με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πόσο η πανδημία σας επηρέασε;

Λόγω της πανδημίας, για περισσότερο από ένα χρόνο σταματήσαμε τις προβολές εντός αίθουσας, που απαιτούν περισσότερα πρωτόκολλα, και περιοριστήκαμε στις θερινές μας προβολές από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Επίσης αποφασίσαμε να προσφέρουμε τις προβολές μας δωρεάν, για να αποφύγουμε κάθε σωματική επαφή στο ταμείο. Ως εθελοντική ομάδα, δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε οικονομικά το online ticketing. Αυτό είχε μάλλον θετικό αντίκτυπο, καθώς η προσπάθεια μας αγκαλιάστηκε ακόμα περισσότερο από τον κόσμο που, στην απουσία ταξιδιών και εκδηλώσεων, είχε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να καθίσει κάτω από τα αστέρια και να μεταφερθεί σε άλλους κόσμους μέσα από μια καλή ταινία.

Για την καλλιέργεια κινηματογραφικής κουλτούρας απαιτείται περισσότερη τριβή και έκθεση σε αυτή την μορφή τέχνης

Συνεργάζεστε με άλλες Λέσχες, Ομίλους και φορείς που έχουν παρόμοια δράση μαζί σας;

Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας. Από την στιγμή που αναλάβαμε την Λέσχη, ο πρόεδρος Γιάννης Ξενοφώντος στάθηκε δίπλα μας με πολύτιμες συμβουλές και έμπρακτη υποστήριξη. Πολύ καλή συνεργασία έχουμε επίσης με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. Κάθε χρόνο κάνουμε ειδική προβολή με τις βραβευμένες του ταινίες. Επίσης συνεργαζόμαστε με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού για κάποια ντοκιμαντέρ που προβάλλουμε.

Larnaka

Πιστεύετε έχει δημιουργηθεί κοινό (ποιοτικού) κινηματογράφου; Τι πρέπει να γίνει για την όσο περαιτέρω αύξηση του;

Αυτή είναι η διαρκής μας πρόκληση. Να αναπτύσσουμε το κοινό μας ακόμα περισσότερο. Χαιρόμαστε που βλέπουμε την αύξηση του κοινού, ιδιαίτερα στο θερινό. Και πάλι όμως, είναι φανερό ότι είναι σχετικά λίγος ο κόσμος που είναι εξοικειωμένος με οτιδήποτε άλλο πέραν του Χόλιγουντ. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς ταινίες που δείχνουμε είναι “δύσκολες”. Δεν ισχύει αυτό όμως.  Θέλουμε να καταφέρουμε να φέρουμε όλους τους συνδημότες σε προβολή μας έστω μια φορά. Μετά ο κόσμος θέλει να επιστρέφει γιατί ξέρει ότι θα δει κάτι καλό.

Αυτό εξακολουθεί να μην είναι εύκολο. Πρέπει να καταφέρουμε να φέρουμε τον κόσμο στη Λέσχη, όπου κάθε ταινία προβάλλεται μόνο μια φορά. Για την καλλιέργεια κινηματογραφικής κουλτούρας απαιτείται περισσότερη τριβή και έκθεση σε αυτή την μορφή τέχνης. Γι’ αυτό ονομάζεται καλλιέργεια. Τι καλά που θα ήταν αν το ΡΙΚ, ως το κρατικό μας κανάλι, συνέβαλλε σε αυτή την καλλιέργεια προβάλλοντας και διεθνείς κινηματογραφικές ταινίες. Έτσι θα δινόταν η ευκαιρία σε ένα ευρύτερο κοινό να γνωρίσει τι πάει να πει ποιοτικός κινηματογράφος. Δεν θα αφηνόταν αυτή η ευθύνη στις εθελοντικές Κινηματογραφικές Λέσχες.

Πώς η Πολιτεία βοηθά το έργο σας; Τι άλλο χρειάζεται να γίνει πιστεύετε;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνεχή οικονομική στήριξη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χωρίς αυτή τη συμβολή δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων των ταινιών μας, που αποτελεί το μεγαλύτερο μας έξοδο. Μεγάλη στήριξη λαμβάνουμε επίσης από τον Δήμο Λάρνακας και από το Μουσείο Πιερίδη, που μας παρέχουν τους χώρους για τις προβολές μας. Δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε την Κινηματογραφική Λέσχη αν δεν είχαμε αυτή την πολύτιμη βοήθεια.

Αν μπορούσα να ζητήσω κάτι από τους θεσμούς, θα ήταν να ενταχθεί και η Λάρνακα στο κρατικό μας φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, έστω και με μερικές μόνο προβολές. Αυτή τη στιγμή οι προβολές του κρατικού φεστιβάλ γίνονται παράλληλα σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Βλέπουμε συνεπώς κυπριακές παραγωγές να διαγωνίζονται επάξια σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Ποια η γνώμη σας για τον κυπριακό κινηματογράφο;

Ο κυπριακός κινηματογράφος έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε συνεπώς κυπριακές παραγωγές να διαγωνίζονται επάξια σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να είμαστε περήφανοι για την δουλειά των Κυπρίων δημιουργών, και αυτή η δουλειά αξίζει να προβάλλεται ακόμα περισσότερο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.