Μιχάλης Μιχαήλ: Οι εκλογές είναι το βήμα για να αντιδράσουν οι απλοί άνθρωποι του μόχθου

Οι βουλευτικές εκλο­γές είναι το βήμα από το οποίο μπορούν ν’ αντι­δράσουν οι απλοί άνθρω­ποι του μόχθου απένα­ντι στην εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της Δεξιάς.

Αυτό το μήνυμα στέλνει με τη συνέντευξη του στη «Χ» ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας Μιχάλης Μιχα­ήλ. Το βασικό διακύβευ­μα, επισημαίνει επίσης, είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες για αλλαγή και ανάληψη της εξουσί­ας από μια κυβέρνηση με κοινωνικές ευαισθησίες.

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών;

Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι συνθή­κες για αλλαγή. Αλλαγή που θα φέρει στην εξου­σία μια κυβέρνηση με κοινωνικές ευαισθησίες που να μπορεί να κατανοεί τις δυσκολίες του λαού, είτε πρόκειται για μισθωτούς, μικρομεσαίους, αγρότες, συνταξιούχους, ανέργους και να στέκεται αρωγός τους.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα για μια τέτοια αλλαγή είναι το ΑΚΕΛ, άρα η υπερψήφιση των συνδυασμών του ΑΚΕΛ αποτελεί βήμα για απαλλαγή του τόπου από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Έχοντας ενεργό εμπλοκή στο αγροτικό κίνη­μα, θεωρείς ότι οι εκλογές αυτές έχουν ακό­μα πιο ιδιαίτερη σημασία ως βήμα έκφρασης των απλών ανθρώπων του μόχθου;

Στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τη Δεξιά, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και ιδι­αίτερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν βιώ­σει την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όλοι οι κλάδοι της αγρο­τικής οικονομίας βρίσκονται σε τραγική θέση και ακόμα χειρότερα μετά τον κορονοϊό.

Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού που ήταν για τους αγρότες το αποκούμπι τους, τους έχει αφήσει έρμαιο των τραπεζών και των μεγαλεμπόρων.

Αντιλαμβάνεστε την απόγνωση και την απογο­ήτευσή τους όταν γίνονται μάρτυρες της ευνοϊκής μεταχείρισης που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχει­ρηματίες του λιανικού εμπορίου και οι ξενοδόχοι με μέτρα οικονομικής στήριξης και χαλαρώσεις για λειτουργία των επιχειρήσεών τους εν μέσω πανδημίας την ίδια ώρα που οι ίδιοι βιώνουν την οικονομική καταστροφή. Οι εκλογές για αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να γίνουν το βήμα έκφρα­σης της αντίδρασής τους στις πολιτικές που τους έχουν καταδικάσει στην οικονομική εξαθλίωση.

Σε τοπικό επίπεδο, τι να περιμένει κάποιος από ένα βουλευτή Λάρνακας σχετικά με τα προβλήματα της πόλης και επαρχίας;

Για τους βουλευτές του ΑΚΕΛ η συλλογικότητα είναι το Α και το Ω της δράσης τους. Στη συλλο­γικότητα εξάλλου οφείλονται και οι επιτυχίες μας με τρανό παράδειγμα τη θετική κατάληξη της μα­κροχρόνιας προσπάθειας, για την απελευθέρωση του παραλιακού μας μετώπου από τις πετρελαιο­δεξαμενές.

Αυτό που θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος της Λάρνακας από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ είναι η συλλογική και ανιδιοτελής δράση για το κοινό καλό.

Ποιος είναι ο ρόλος της Αριστεράς μετά από 8 χρόνια κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και με τη διαφθορά να οργιάζει;

Η Αριστερά εκ φύσεως είναι δύναμη προόδου και αλλαγής. Ιστορικό μας καθήκον είναι η συ­σπείρωση των δημοκρατικών προοδευτικών δυ­νάμεων που συμμερίζονται την ανάγκη του τόπου για αλλαγή και απαλλαγή από όλα αυτά τα φαινό­μενα της διαπλοκής και διαφθοράς που η κυβέρ­νηση και δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν αναγάγει σε μάστιγα της σύγχρονης κυπρι­ακής κοινωνίας.

Σε αυτούς που λένε «όλοι είναι το ίδιο» για τον πολιτικό χάρτη, τι απαντάς;

Παρ’ όλο που η ερώτηση μπορεί να φαντάζει δύσκολη να απαντηθεί, εμείς στο ΑΚΕΛ δεν έχου­με καμία δυσκολία να απαντήσουμε με μια μόνο πρόταση. Οι πράξεις είναι το κριτήριο της αλή­θειας. Ας μας κρίνει ο κόσμος με βάση τις θέσεις μας στη Βουλή και τις πράξεις μας στην κοινωνία.

Ποιο είναι το μήνυμα προς τους ψηφοφό­ρους με δεδομένο ότι και πάλι αναμένονται πολύ υψηλά ποσοστά αποχής;

Δυσκολεύομαι πραγματικά να αντιληφθώ το σκεπτικό όσων δηλώνουν πως θα απέχουν από τις εκλογές. Ας αναλογιστούν όσοι απείχαν από τις προηγούμενες βουλευτικές αν η ζωή τους άλλαξε προς το καλύτερο από το 2016 μέχρι σήμερα. Με την αποχή μας από τις εκλογές ουσιαστικά εκχω­ρούμε το ιερό δικαίωμα της ψήφου, που κερδήθη­κε με αίμα, σε άλλους για να αποφασίσουν για μας.

Η αποχή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα της κοινωνίας, είναι με τη συμμετοχή μας που συμ­βάλλουμε στην πρόοδο της κοινωνίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.