Μιχάλης Παυλίδης: Μια Κύπρος για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τα ΑμεΑ

Η δυσμενής διάκριση που τυγχάνουν από το σύστημα τα άτομα με αναπηρίες και η ανάγκη για να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα γι’ αυτή την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, αποτελούν το βασικό κίνητρο του Μιχάλη Παυλίδη στη διεκδίκηση μιας έδρας στη Βουλή μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό. Για να του δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα να παλέψει πιο αποτελεσματικά, με σκοπό τα ΑμεΑ να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι πολίτες αυτού του τόπου.

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

Ποιο το κίνητρο για να εμπλακείς ενεργά στην πολιτική διεκδικώντας μια έδρα στην επόμενη Βουλή;

Τα κίνητρα που με ώθησαν να διεκδικήσω μια θέση στη Βουλή είναι η διάκριση των ατόμων με αναπηρίες από το σύστημα, οι ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα που έχουμε σαν άτομα με αναπηρίες και να παλέψω για τα δικαιώματά μας, όπως έχει ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου.

Πόσο σε προβληματίζει η απαξίωση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια εκ μέρους κυρίως των νέων για τους πολιτικούς και τα κόμματα; Τι φταίει γι’ αυτό και πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το φαινόμενο;

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού με το να μην ασχολούνται οι νέοι με τα κοινά δεν είναι λύση και συντηρεί την αβεβαιότητα για το μέλλον του τόπου μας. Όσο μένουμε απαθείς, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο.
Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν στην απαξίωση, είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης στα θέματα της εξεύρεσης εργασίας από τους νέους και το ότι ένας νέος δεν μπορεί να ξεκινήσει μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή χωρίς να εξασφαλίσει μια πρώτη κατοικία για να στεγάσει την οικογένεια και τα όνειρά του. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι να εκλεγούν όσο πιο πολλοί νέοι στη Βουλή.

Κατά γενική ομολογία, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος σείεται από τα φαινόμενα και τα σκάνδαλα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Τα σκάνδαλα της διαφθοράς και της διαπλοκής στον τόπο μας είναι από τους κυριότερους λόγους που πρέπει να αλλάξουν τα πρόσωπα στη Βουλή, να εκλέγουν νέα άτομα για να εξαλείψουν αυτά τα αδιανόητα φαινόμενα.

Πώς βλέπεις την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται από το κράτος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού; Τι χρειάζεται να γίνει περισσότερο;

Το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο μέτρο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής που λήφθηκε ποτέ στην Κύπρο, διασφαλίζει στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, με παροχές όπως τα επιδόματα μητρότητας, ασθενείας και ανεργίας, τα βοηθήματα γάμου, τοκετού και κηδείας, τις συντάξεις γήρατος, χηρείας, ανικανότητας, τις παροχές για εργατικά ατυχήματα, αναπηρίες κ.λπ.
Η δομή του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι τέτοια που εξυπηρετεί την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη, όχι μόνο μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων, των εργαζομένων και των ανέργων, των υγιών και των ασθενών, αλλά και μεταξύ των υψηλά αμειβομένων και των χαμηλά αμειβομένων.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει αυτή την περίοδο με τις τόσο δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, είναι η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Αρχών προς περαιτέρω επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην καθημερινότητα όλων των αρτιμελών αλλά και των ατόμων με αναπηρίες.

Ποιες οι δικές σου προτεραιότητες για την Κύπρο αλλά και τη Λεμεσό, από την οποία ζητάς τη στήριξη για την εκλογή σου;

Μια Κύπρος προσβάσιμη σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τα ΑμεΑ. Προσβασιμότητα στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, ράμπες και τουαλέτες σε δημόσια και σε ιδιωτικά κτήρια. Οι δημοτικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους με βάση τη νομοθεσία και οι παραβάτες να τιμωρούνται.
Θα πρέπει σε κάθε διάβαση πεζών τα ΑμεΑ σε τροχοκάθισμα να μπορούν να διασταυρώσουν χωρίς πρόβλημα. Η Πολιτεία να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη στην οργάνωσή μας, η οποία είναι ΜΚΟ και λειτουργεί με εθελοντές και έχει ως μεγαλύτερο στόχο της την κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ. Για να μπορέσουμε να κοινωνικοποιήσουμε τα άτομα αυτά που είναι κλειστά στα σπίτια τους μέρα νύχτα χωρίς καμιά στήριξη από τις αρμόδιες Αρχές. Ας ενώσουμε δυνάμεις και ας ελπίσουμε για ένα πολύ καλύτερο αύριο για αυτή την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.
Σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις δημοτικές Αρχές της μείζονος Λεμεσού, μπορούμε να εισηγηθούμε προτάσεις προς αντιμετώπιση των διαφόρων δυσκολίων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.