Μηχανάκι για visa και στην…λαϊκή αγορά

Διευκρινίσεις για το διάταγμα της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμής με κάρτα έδωσε η Ανώτερη Λειτουργός Φ.Π.Α του Υπουργείου Οικονομικών Νάγια Συμεωνίδου στον Άστρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών και το λιανικό εμπόριο, να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα, και να ενημερώνουν σχετικά με σαφή τρόπο τους καταναλωτές. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, βοηθά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφύλαξη των δημοσίων εσόδων, την ενίσχυση της προστασίας του πολίτη όπως επίσης και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Η κ. Συμεωνίδου ξεκαθάρισε ότι συναλλαγές που γίνονται με έμβασμα και όχι πληρωμή, όπως είναι οι εφαρμογές των τραπεζών αυτή τη στιγμή δε μπορούν να αντικαταστήσουν το μηχανάκι της κάρτας.

Είπε επίσης πως αυτά τα συστήματα ίσως αξιολογηθούν στο μέλλον με τη συνεργασία και της Κεντρικής Τράπεζας για να διαπιστωθεί ποια από αυτά δεν ενέχουν κινδύνους στα δημόσια έσοδα και πως θα ελέγχονται οι συναλλαγές μέσω αυτών.
Σε ότι αφορά του ελέγχους που θα γίνονται μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου διατάγματος, η λειτουργός του Φ.Π.Α ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη καταρτιστεί πλάνο.

Ερωτήθηκε επίσης για τις λαϊκές αγορές και αν εμπίπτουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο λιανικού εμπορίου, άρα ναι θα πρέπει να παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Πάντως το πρώτο σχόλιο του Γ.Γ της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών Πανίκου Χάμπα για αυτή την απόφαση ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο για τους παραγωγούς από τη μια στιγμή στην άλλη να μπουν σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων.

Ο κ. Χάμπας τόνισε ότι δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης αλλά θεωρεί ότι θα έπρεπε να ήταν μέρος της διαβούλευσης. Ανέφερε ότι θα απευθυνθεί στον Υπουργό Οικονομικών για διευκρινίσεις.

 

Παράλληλα και ο Γ.Γ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ζητά διευκρινίσεις από τον Υπουργό Οικονομικών. Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για το διάταγμα εξήγησε ότι ειδικότερα για τα πολύ μικρά καταστήματα η πληρωμή με κάρτα θα αντιστραφεί σε ζημιά.
Ο κ. Κουρσάρης θίγει και το ζήτημα του ολιγοπωλίου των εταιρειών που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

 

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης, δήλωσε ότι αν το Υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, πρέπει να γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει σε τέτοιους χώρους, και πόσο μάλλον σε μικρά κέντρα. Και ο κ. Λεβέντης είπε ότι θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υπουργό.

 

Άντρια Ζαμανή

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.