Μηχανισμός παρασκηνιακού εκβιασμού η λίστα Γιωρκάτζη;

Ερωτήματα για το πώς αξιοποιήθηκε κατά την ψήφιση νομοσχεδίων για τις τράπεζες

Βασανιστικά ερωτήματα για την επάρκεια της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και το ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η τέως Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το οποίο συνέπεσε με την ψήφιση πολύ σημαντικών νομοσχεδίων για τα συμφέροντα των τραπεζών, όπως οι εκποιήσεις και το κλείσιμο του Συνεργατισμού, εγείρονται από την εξέλιξη της υπόθεσης με τη λίστα Γιωρκάτζη.

Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η λίστα στην Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής ξεκίνησαν να πέφτουν βροχή οι ανακοινώσεις διάψευσης. Μάλιστα πολλοί βουλευτές οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη συμπερίληψη του ονόματός τους στη λίστα παρουσίασαν στοιχεία ή/και γραπτές βεβαιώσεις από τις τράπεζες που αποδεικνύουν ότι είτε δεν έχουν δάνειο είτε το δάνειο τους είναι εξυπηρετούμενο και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να βρίσκονται στη λίστα. Επίσης, το σύνολο των μελών της Ad Hoc Επιτροπής που είδαν τη λίστα επιβεβαίωσαν ότι περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά και στοιχεία τα οποία είναι παραπλανητικά. Ακόμη, επιβεβαίωσαν ότι η λίστα είναι πρόχειρη και μη επικαιροποιημένη.

Μετά τα πιο πάνω εγείρεται το εύλογο ερώτημα γιατί ετοιμάστηκε η λίστα από την Κεντρική Τράπεζα και την τέως Διοικήτρια Χρ. Γιωρκάτζη, αλλά και πώς αξιοποιήθηκε. Μάλιστα η Βουλή μετά από πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου αποφάσισε να αναθέσει στην Ad Hoc Επιτροπή να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ετοιμάστηκε η λίστα με σκοπό την απόδοση ενδεχόμενων ευθυνών, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος άφησε σκιές ότι η λίστα ενδεχομένως να ετοιμάστηκε με σκοπό τον εκβιασμό της Βουλής για την ψήφιση νομοθεσιών που αφορούν τις εξουσίες της ΚΤΚ ή/και τα συμφέροντα των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η Χρ. Γιωρκάτζη ανέλαβε το πηδάλιο της ΚΤΚ τον Απρίλιο του 2014 και αποχώρησε τον Απρίλιο του 2019, περίοδος η οποία στιγματίστηκε από την ψήφιση σωρείας νομοσχεδίων προς όφελος των τραπεζών, όπως η επίσπευση των εκποιήσεων και το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Επίσης, η θητεία της Χρ. Γιωρκάτζη στιγματίστηκε με την υπόθεση με το συμβόλαιό της αλλά και τη συμμετοχή της θυγατέρας της σε δικηγορικό γραφείο το οποίο εκπροσωπούσε τον Ανδρέα Βγενόπουλο σε διαμάχη με την ΚΤ (σ.σ. λόγω του ντόρου που δημιουργήθηκε η θυγατέρα της Χρ. Γιωρκάτζη παραιτήθηκε από το δικηγορικό γραφείο). Ακόμη, επισημαίνεται ότι λίστα η οποία κατατέθηκε από την Χρ. Γιωρκάτζη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με ημερομηνία αναφοράς τον Δεκέμβριο του 2018 είναι διαφορετική από τη λίστα η οποία κατατέθηκε το 2015, αφού αφαιρέθηκαν στοιχεία. Επιπρόσθετα, εγείρονται ερωτήματα για το γεγονός ότι τα στοιχεία τα οποία ζήτησε η Βουλή είναι διαφορετικά απ’ αυτά τα οποία κατατέθηκαν. Συγκεκριμένα, η Βουλή ζήτησε στοιχεία για ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση δανείων που αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, όπως διαγραφές, αλλά η τέως Διοικήτρια επέλεξε να καταθέσει στοιχεία για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.