Με μηδενικό σχεδιασμό η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης

Της Μαρίας Νικολάου*

Η επέκταση της υποχρεωτικής δωρεάν προδηµοτικής εκπαίδευσης ήταν µια θέση που υποστήριζε το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια. Για αυτό χαιρετίζουµε την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά εκφράζουµε και απογοήτευση αφού έχουµε διαπιστώσει ότι και αυτό το µέτρο -όπως και πολλά άλλα- έχει εφαρµοστεί χωρίς να υπάρχει ένας µακροχρόνιος σχεδιασµός και συνεννόηση µε τους εκπαιδευτικούς φορείς. Ταυτόχρονα, φαίνεται να εξυπηρετούνται συµφέροντα που αφορούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα.

Το µέτρο αυτό είναι θετικό αφού δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ενταχθούν πιο νωρίς στο εκπαιδευτικό σύστηµα, να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, κάτι που όπως οι επιστηµονικές έρευνες έχουν δείξει, θεωρείται πολύ σηµαντικό για την αντιµετώπιση της σχολικής αποτυχίας και των διαφόρων µορφών αναλφαβητισµού.

Αυτό που προβληµατίζει και δηµιουργεί κύµα αντιδράσεων στην κοινωνία είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην επέκταση της υποχρεωτικής προδηµοτικής εκπαίδευσης ιδιωτικοποιώντας την, προσφέροντάς την µέσα από «κουπόνια» στα παιδιά. Και επίσης ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τη δηµόσια εκπαίδευση και να καλύψει τις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδοµή και στελέχωση που προκύπτουν µε την επέκταση της υποχρεωτικής δωρεάν προδηµοτικής εκπαίδευσης, ανακοινώνει διάφορα ευφάνταστα σχέδια, τα οποία επιδιώκει να εφαρµόσει άµεσα, για τη δήθεν επίλυση του προβλήµατος. Ουσιαστικά, επιλέγει να επιδοτήσει την ιδιωτική εκπαίδευση, ενισχύοντας έτσι και τη φθηνή εργασία, µε κονδύλια που έτσι κι αλλιώς θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Η κυβέρνηση του Συναγερµού και το Υπουργείο Παιδείας θα µπορούσαν να αξιοποιήσουν την επιχορήγηση των €12 εκατ. από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των δηµοσίων νηπιαγωγείων και ταυτόχρονα να ενισχύσουν το δηµόσιο σχολείο. Θα µπορούσαν να µετατραπούν σε δηµόσια τα κοινοτικά νηπιαγωγεία ή ακόµα να χρησιµοποιήσουν αυτά τα χρήµατα για να φτιάξουν νέα, σύγχρονα, τεχνολογικά εξοπλισµένα σχολεία καλύπτοντας τις ανάγκες του σηµερινού διαπολιτισµικού σχολείου. Αντ’ αυτού επιλέγουν να επιχορηγήσουν µε κουπόνια ιδιωτικά νηπιαγωγεία για να απορροφούν µαθητές, επιδοτώντας δηλαδή τα δίδακτρα των µαθητών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

∆υστυχώς, δεν υπάρχει ένας µακροχρόνιος σχεδιασµός που να αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση πράγµατι θέλει να επενδύσει στην πραγµατική δηµόσια δωρεάν εκπαίδευση. ∆εν υπάρχει κεντρικός σχεδιασµός όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδοµή, ούτε συγκεκριµένος σχεδιασµός για το πόσες επιπλέον τάξεις χρειάζονται ανά περιοχή. Ούτε αναφέρεται µε σαφήνεια αν υπάρχει κάποια συµβατική υποχρέωση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στα πλαίσια του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

Η ευθύνη για τη στήριξη του δηµοσίου σχολείου και ειδικά της δωρεάν υποχρεωτικής προδηµοτικής εκπαίδευσης βρίσκεται τώρα στη µεριά της Βουλής. Ιδού η Ρόδος.

*Μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy