Μικρή αύξηση πληθωρισμού παρουσιάστην τον μήνα Μάιο

Ελαφρά αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο σε μηνιαία και ετήσια βάση, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που αναρτάται στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάιο κατά 0,14 μονάδες φτάνοντας τις 101,18 σε σχέση με 101,04 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με τον Μάιο του 2018 αυξήθηκε κατά 0,2%.

Παράλληλα, ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019 παρουσίασε αύξηση 2% σε σχέση με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2017 – Μαΐου 2018 έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.


Όπως αναφέρεται η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες σε σχέση με τον Μάιο πέρσι καταγράφηκε στην κατηγορία Ηλεκτρισμός με ποσοστό 12,8%. Σε σχέση με τον Απρίλιο φέτος η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Γεωργικά Προϊόντα με μείωση σε ποσοστό 5,3%.

Σε σχέση με τον Μάιο πέρσι η κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο παρουσίασε την μεγαλύτερη θετική μεταβολή σε ποσοστό 5,3% ενώ την μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρουσίασε η κατηγορία Επικοινωνίες με ποσοστό 2,9%.

Για τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου η μεγαλύτερη μεταβολή σε ετήσια βάση σημειώθηκε στην κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο σε ποσοστό 7%.

Σύμφωνα με ανάλυση των επιπτώσεων που κάνει η Στατιστική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του δείκτη τον Μάιο φέτος σε σχέση με τον Μάιο πέρσι είχε η κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (0,60) και την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είχε η κατηγορία Μεταφορές (-0,24).


Την μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του δείκτη Μαΐου 2019 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχαν οι κατηγορίες Επικοινωνίες (0,13), και Μεταφορές (0,12) ενώ την μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση είχε η κατηγορία Τρόφιμα και Μη Αλκοολούχα Ποτά (-0,34).

Την μεγαλύτερη θετική επίπτωση σε ετήσια βάση είχε ο ηλεκτρισμός (0,40) ενώ αρνητική επίπτωση είχαν τα πετρελαιοειδή (-0,28).

Σε σχέση με τον Απρίλιο φέτος την μεγαλύτερη θετική επίπτωση τον Μάιο είχαν τα φρέσκα φρούτα (0,27) και τα πετρελαιοειδή (0,20) ενώ αντίθετα τα φρέσκα λαχανικά (-0,68) είχαν την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.