Μικρό και για λίγους το όφελος από τη ρύθμιση για τα ενοίκια

Μικρό και για λίγους θα είναι το όφελος από τη ρύθμιση η οποία προωθείται για μείωση των ενοικίων, αφού το σχέδιο είναι εθελοντικό και εναπόκειται στη βούληση του ιδιοκτήτη, ενώ παράλληλα αφορά μόνο τα δηλωμένα ενοίκια τα οποία ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως, όχι και τα υπόλοιπα τα οποία εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερα.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με στόχο να οδηγηθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 15 Μαΐου, προβλέπει την «παραχώρηση φορολογικού κινήτρου σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία σε φυσικά ή σε νομικά πρόσωπα, ώστε να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου για περίοδο τριών μηνών, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπέστηκαν οι ενοικιαστές λόγω κορονοϊού».

Όπως αναφέρεται, το κίνητρο το οποίο παραχωρείται είναι η φορολογική ελάφρυνση 50% του ποσού μείωσης του ενοικίου. Σημειώνεται επίσης ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής προϋποθέσεις: Η μείωση να μην υπερβαίνει το 50% και να μην είναι μικρότερη του 30% του μηνιαίου ενοικίου. Η μείωση να αφορά τα ενοίκια ολόκληρης της περιόδου Απριλίου μέχρι Ιουνίου του 2020. Δεν παραχωρείται φορολογική ελάφρυνση στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής είναι συνδεδεμένα πρόσωπα (σ.σ.: Η αναφορά στο σχέδιο παραπέμπει σε άρθρο της νομοθεσίας στο οποίο αναφέρεται ότι: Ένα άτομο θεωρείται συνδεδεμένο με άλλο άτομο αν το πρώτο άτομο είναι σύζυγος ή συγγενής του δεύτερου ατόμου, ή είναι σύζυγος συγγενή του δεύτερου ατόμου, ή είναι συγγενής του συζύγου ή της συζύγου του δεύτερου ατόμου).
Σημειώνεται ότι άλλες χώρες εκπόνησαν σχέδια επιδότησης ενοικίου, τα οποία μάλιστα εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, όπως η Σουηδία, Λιθουανία και Σλοβενία. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αρχικά ήταν αντίθετη με την προώθηση ρύθμισης, ωστόσο αναγκάστηκε να εκπονήσει σχέδιο μετά τις έντονες πιέσεις του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων καθώς και οργανώσεων, όπως η ΠΟΒΕΚ. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.