Μικρό καλάθι κρατά η ΚΕΔΙΠΕΣ για το Ενοίκιο αντί Δόσης

Εκτιμά ότι θα καλυφθούν δάνεια 180 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΜΕΔ είναι 19 δις ευρώ

 

Μικρό καλάθι κρατά η ΚΕΔΙΠΕΣ για το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, αφού εκτιμά ότι θα καλυφθούν δάνεια μόλις 180 εκατ. ευρώ, την ώρα που το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ανέρχεται στα 19 δις ευρώ περίπου. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα είναι μικρότερος από τον αριθμό όσων απορρίφθηκαν από το σχέδιο Εστία επειδή κρίθηκαν μη βιώσιμοι, που σημαίνει ότι ούτε το νέο σχέδιο αναμένεται να δώσει λύση στον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει, να βρεθούν στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία αναμένεται να αναλάβει το ρόλο του φορέα υλοποίησης του σχεδίου, παρουσίασε χθες στοιχεία σε σχέση με την προκαταρτική συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει με το Υπουργείο Οικονομικών, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από την Κομισιόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δυνητικά δικαιούχοι δανειολήπτες για το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης ανέρχονται σε 2.500 (1.250 με δάνεια στην ΚΕΔΙΠΕΣ και 1.250 με δάνεια σε τράπεζες και άλλες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων). Παρά ταύτα, εκτιμάται ότι μόνο 800 (400 από την ΚΕΔΙΠΕΣ με δάνεια 90 εκατ. ευρώ και 400 από τους υπόλοιπους με δάνεια 90 εκατ. ευρώ) θα κάνουν αίτηση και θα εξασφαλίσουν έγκριση για συμμετοχή στο σχέδιο.

Σημειώνεται ότι στην ΚΕΔΙΠΕΣ υπάρχουν 1.004 δανειολήπτες με δάνεια ύψους 337 εκατ. ευρώ, οι οποίοι έκαναν αίτηση για το σχέδιο Εστία αλλά κόπηκαν (453 επειδή αξιολογήθηκαν μη βιώσιμοι και 551 λόγω κριτηρίων). Δηλαδή εκτιμάται ότι στο νέο σχέδιο θα ενταχθούν λιγότεροι απ’ όσους κόπηκαν από το Εστία.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις

Όπως αναφέρθηκε, δικαίωμα για συμμετοχή στο νέο σχέδιο θα έχουν λήπτες κοινωνικών παροχών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έχουν ως υποθήκη την κύρια κατοικία τους αξίας μέχρι 250 χιλ. ευρώ, καθώς και όσοι υπέβαλαν αίτηση στα σχέδια Εστία και Οικία αλλά κρίθηκαν μη βιώσιμοι.

Με την ένταξή του στο σχέδιο ο ιδιοκτήτης θα μεταβιβάσει την κυριότητα της κατοικίας του στην ΚΕΔΙΠΕΣ, θα απαλλαγεί από τα χρέη και θα συνεχίσει να διαμένει στην κατοικία για 14 χρόνια ή εφ’ όρου ζωής εάν είναι άνω των 65 ετών. Το ενοίκιο και ορισμένα έξοδα συντήρησης θα πληρώνονται από το κράτος, ενώ ο ενοικιαστής (πρώην ιδιοκτήτης) θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει πίσω την κατοικία του σε προκαθορισμένη τιμή, μετά την πάροδο πέντε ετών και πριν τη λήξη των 14 ετών. Μετά τα 14 χρόνια, ωστόσο, θα είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει.

 

Ελκυστικό για τράπεζες και ταμεία
Το σχέδιο είναι ελκυστικό για τις τράπεζες και πολύ περισσότερο για τις εταιρείες εξαγοράς δανείων, οι οποίες αγόρασαν τα δάνεια σε χαμηλή τιμή. Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αγοράσει τα δάνεια πληρώνοντας το 65% της αγοραίας αξίας της κατοικίας που είναι υποθήκη.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy