Σημεία κοινού

Μικροφιλολογικά: Mια μεγάλη προσφορά

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο τεύχος των Μικροφιλολογικών, το οποίο συνοδεύεται από τα Μικροφιλολογικά τετράδια: Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Σάββα Παύλου, όπως εξαιρετικό ήταν το αφιέρωμα που είχε γίνει παλαιότερα για τον Φοίβο Σταυρίδη. Για το λογοτεχνικό αυτό περιοδικό κάναμε ξανά αναφορά στον Ορίζοντα. Πρόκειται για μια περιοδική έκδοση που αξίζει την προσοχή και τη στήριξή μας, ένα βήμα για ερευνητές και μελετητές της κυπριακής λογοτεχνίας, με ύλη που απευθύνεται σε ένα μεγάλο φάσμα αναγνωστών που ασχολούνται με τα είδη του λόγου και τη γλώσσα, είτε ως δημιουργοί, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, είτε ως αναγνώστες.

Τα Μικροφιλολογικά τετράδια, παράρτημα του περιοδικού Μικροφιλολογικά, καταπιάνονται με ειδικά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τεύχη με θέματα τα «Εκατό σονέτα Κυπρίων», τα «Μυλλωμένα τραγούδια του Βασίλη Μιχαηλίδη», τις «Επιστολές και ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη». Αφιερώματα έχουν γίνει επίσης στα λογοτεχνικά περιοδικά Αβγή και Μαρτυρίες και άλλα πολλά.

Μια τέτοια πρωτοβουλία, τέτοιες προσπάθειες ζωής, χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας αφενός, η οποία ευτυχώς υπάρχει σε ένα βαθμό, τη στήριξη των αναγνωστών αφετέρου. Φυλλομετρώντας απλώς τους μικρούς τόμους κατανοεί κανείς τον όγκο και τη συνέπεια της δουλειάς που γίνεται από τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού (που αυτή την περίοδο αποτελείται από τους Σπύρο Αρμοστή, Λάμπρο Βαρελά, Κυριάκο Ιωάννου, Δημήτρη Κόκορη και Λευτέρη Παπαλεοντίου).

Η συνδρομή για το περιοδικό είναι χαμηλή, είκοσι ευρώ για δύο χρόνια (δηλαδή για τέσσερα τεύχη συν ισάριθμα παραρτήματα). Για πληροφορίες και εγγραφή ως συνδρομητές: τηλέφωνο 22338827.

Αντώνης Γεωργίου