Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις : Ανεπαρκέστατα τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για να ορθοποδήσει ο κλάδος

«Στο κόκκινο» τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά το βαρύ πλήγμα από την πανδημία

Η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια διόγκωση των βασικών προβλημάτων που ήδη προϋπήρχαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης από το κράτος είναι ανεπαρκή για να βοηθήσουν τον πλέον βασικό αυτό τομέα της οικονομίας να ορθοποδήσει.

Η ευελιξία και η προσαρμογή των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής πολιτικής που να τις στηρίζει, θεωρείται ότι αποτελούν τους βασικούς άξονες για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, με τις όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες, αλλά και την εγγύηση σταθερότητας και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Αυτά και άλλα σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν μέσα από έρευνα που διενήργησε η ΠΟΒΕΚ σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, για τις επιπτώσεις από την πανδημία κατά την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 και στην οποία μετείχαν 541 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας, των τεχνικών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών.

Όπως διαπιστώνεται μέσα από τα πορίσματα της έρευνας, στη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε μείωση κατά 58% στον κύκλο εργασιών, στα κέρδη αλλά και τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προχώρησαν ως επί το πλείστον σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους, προωθώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις, την ψηφιακή αναβάθμιση και εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρ’ όλα τα βάρη που επωμίσθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν σημείωσε αξιοσημείωτη μείωση ο αριθμός των εργοδοτούμενων υπαλλήλων τους. Ειδικότερα, το 43% των επιχειρήσεων μείωσε το προσωπικό του μέχρι 20% και αυτό αφορά κυρίως τον τομέα εστίασης και της ψυχαγωγίας που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα από τις επιπτώσεις που κατέγραψε η πανδημία τα δύο τελευταία χρόνια.

Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στην έρευνα και συγκεκριμένα το 83%, χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης από το κράτος, επισημαίνουν ότι η κρατική χορηγία και τα σχέδια στήριξης αποτελούν την πρώτη λύση στην οποία θα στραφούν οι περισσότερες επιχειρήσεις σε περίπτωση ανάγκης χρηματοδότησης της επιχείρησής τους.

Αναφέρουν, δε, ως μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το κόστος των υψηλών ενοικίων, τα διάφορα χρέη και τον συσσωρευμένο δανεισμό, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ανησυχία που εκφράζεται για την αύξηση του ανταγωνισμού. Υποδεικνύουν δε, ότι οι τράπεζες πρέπει να προσφέρουν χαμηλά επιτόκια και χρεώσεις, αλλά και εύκολη και γρήγορη χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την κατάρτιση των επιχειρήσεων, οι μεγαλύτερες ανάγκες είναι στους τομείς του ψηφιακού marketing, στη στρατηγική marketing, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και στα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy