Μικρομεσαίοι: Ψάχνουν δάνεια για επιβίωση, αλλά οι τράπεζες θέτουν πιο αυστηρά κριτήρια

Χτυπήματα από τέσσερις κατευθύνσεις για μικρομεσαίους

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται απανωτά χτυπήματα από τέσσερις κατευθύνσεις, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των εμπορευμάτων που αγοράζουν, τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν ακόμα και σε ελλείψεις προϊόντων, τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των πετρελαιοειδών αλλά και τα πιο αυστηρά κριτήρια τα οποία θέτουν οι τράπεζες για την παραχώρηση νέων δανείων.

Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτυπώνονται σε έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και η οποία αφορά τις μεταβολές οι οποίες σημειώθηκαν μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2021 στη ζήτηση δανείων και τα κριτήρια τα οποία θέτουν οι τράπεζες, καθώς και τις προσδοκίες των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση στη ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται «στις αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και εμπορευμάτων λόγω διαταραχών ή ελλείψεων στην αλυσίδα εφοδιασμού στο διεθνές εμπόριο και τις σημαντικές αυξήσεις του κόστους μεταφορών», όπως αναφέρεται.

Την ίδια ώρα, προστίθεται, «τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», κυρίως λόγω της «αντίληψης των τραπεζών για αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με την κατάσταση και τις προοπτικές που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους ή εταιρείες και τη γενική οικονομική κατάσταση», αλλά και τη «μειωμένη ανοχή (των τραπεζών) στον κίνδυνο και το αυξημένο κόστος που σχετίζεται με την κεφαλαιακή τους θέση», συμπληρώνει.

Αναφέρεται επίσης ότι οι προσδοκίες τις οποίες εξέφρασαν οι τράπεζες είναι ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων θα παραμείνουν αμετάβλητα στα πιο αυστηρά επίπεδα και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ακόμη, οι τράπεζες εκτίμησαν, όπως φαίνεται στην έρευνα, ότι η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα έγινε πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διπλάσιο επιτόκιο
Περιορισμένη έως ανύπαρκτη είναι η πρόσβαση των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση. Τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες (Ιανουάριο του 2021 – Φεβρουάριο 2022) δόθηκαν νέα δάνεια ύψους 1,8 δις ευρώ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία διοχετεύτηκε στους πολύ μεγάλους (1,19 δις ευρώ αφορά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα). Σημειώνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο πληρώνουν διπλάσιο και βάλε επιτόκιο (3,17%) από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη (1,41%).

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.