Μικρός… αδελφός

Της Νίκης Κουλέρµου

«∆εν έχουµε τίποτε να κρύψουµε», ήταν η… αφοπλιστική απάντηση του τότε Υπ. Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, επί διακυβέρνησης ∆ΗΣΥ-Κληρίδη, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, όπου είχε εγγραφεί από το ΑΚΕΛ η κατασκοπευτική δράση του Έσελον και στην Κύπρο… ένα δορυφορικό σύστηµα παρακολούθησης που σχεδιάστηκε υπό τη στενή συνεργασία µεταξύ της αµερικανικής και της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών µε στόχο να παρακολουθεί τις κινήσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ηλεκτρονικό Big Brother παγκόσµιας κλίµακας… Η αγγλική εφηµερίδα «The Guardian» συνόψισε τις δυνατότητες του συγκεκριµένου συστήµατος ως εξής: «Ένα παγκόσµιο δίκτυο ηλεκτρονικών κατασκοπευτικών σταθµών που µπορούν να κρυφακούνε τηλέφωνα, φαξ, και υπολογιστές. Μπορεί να παρακολουθεί τραπεζικούς λογαριασµούς.

Οι πληροφορίες αυτές αποθηκεύονται στους υπολογιστές του ΕΣΕΛΟΝ, που µπορούν να τηρούν εκατοµµύρια καταγραφές για άτοµα. Επίσηµα, όµως, το ΕΣΕΛΟΝ δεν υπάρχει»! Ένας ωτακουστής παγκόσµιας εµβέλειας, αλλά πουθενά δεν είναι γραµµένος ως τέτοιος! Θυµηθήκαµε το Έσελον, όχι τυχαία, ασφαλώς.

Το θυµηθήκαµε µε την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης την περασµένη Παρασκευή, όταν σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Προδρόµου επιχείρησε να υποβάλει στην κοινή γνώµη ακριβώς αυτό που έλεγε ο κ. Κασουλίδης πριν δυο δεκαετίες σχεδόν! Ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει, αφού έχει στη διάθεσή της ένα µεγάλο αδελφό που της προσφέρει υπηρεσίες! Γιατί αυτό είπαν στο ρεπορτάζ του «Forbes» οι υπεύθυνοι του µαύρου βαν που κυκλοφορούσε στη Λάρνακα και είναι τώρα υπό διερεύνηση από την Αστυνοµία.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας για την οποία εργάζεται το «µαύρο βαν µε τον εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας» διαφήµισε… στον δηµοσιογράφο του «Forbes» τον εξοπλισµό του βαν που «προσφέρει σε κυβερνήσεις»… Μεταξύ των δυνατοτήτων του εξοπλισµού, σύµφωνα µε τον ιδιοκτήτη, πρώην πράκτορα των ισραηλινών υπηρεσιών, είναι η ανίχνευση προσώπων κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει, πρόσβαση σε Μέσα Κοινωνικής ∆ικτύωσης και οι συντεταγµένες οποιουδήποτε smartphone σε οποιοδήποτε µέρος της χώρας!

Ο κύριος µάς το λέει κατάµουτρα: Μπορεί να µη σας αρέσει να το ξέρετε, αλλά κάποιος ξέρει συνεχώς πού βρίσκεστε… Θα ήταν ενδιαφέρον να µάθουµε αν αυτή η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες στην κυβέρνηση (ΚΥΠ) ή στην Αστυνοµία… Ποιους παρακολουθεί και γιατί; Παρακολουθούνται µήπως και πολιτικά πρόσωπα; Μήπως το Προεδρικό έχει άµεση σχέση µε όλο αυτό; Πώς, για παράδειγµα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε αυθηµερόν γραπτή δήλωση στην οποία αναφερόταν και στον εξοπλισµό και βάσει ποιας νοµοθεσίας εισάγεται και στο ότι ο «επιχειρηµατίας» στον οποίο γίνεται αναφορά είναι Ισραηλινός υπήκοος που δραστηριοποιείται στην Κύπρο µε εταιρεία, η οποία έχει Κύπριους µετόχους και είναι δηλωµένη στον Έφορο Εταιρειών;

Γιατί την ίδια µέρα ούτε ο Υπ. ∆ικαιοσύνης ούτε η Αστυνοµία µπόρεσαν να αρθρώσουν λόγο στις ερωτήσεις των δηµοσιογράφων, όταν απευθύνθηκαν κοντά τους ως «οι καθ’ ύλην αρµόδιοι»; Στην τελική ανάλυση η ιστορία θα τελειώσει µε τον ίδιο τρόπο που τέλειωσε η ιστορία µε το Eshelon; Ότι δηλαδή «ουδέν µεµπτόν»; Ούτε παραβίαση του θεµελιώδους δικαιώµατος στην ιδιωτικότητα, ούτε κρατική ασφάλεια; Μόνο µικρός… αντί µεγάλος αδελφός; Και ποιος θα πιστέψει όταν το θέµα έγινε πρωτοσέλιδο σε διεθνή ΜΜΕ; Τότε γιατί ο Σνόουντεν είναι στη φυλακή για όσα τερατώδη αποκάλυψε για το φακέλωµα πολιτών από τις αµερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy