Ελέγχονται εταιρείες στις οποίες επενδυτής πήρε «χρυσό» διαβατήριο

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εταιρείες που έχουν σχέση με πολιτογραφηθέντες

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά να τις δοθούν εξουσίες εξυγίανσης

 

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) θα εισέλθουν φέτος εποπτευόμενες εταιρείες που είχαν ή έχουν επιχειρηματική σχέση με πρόσωπα που έχουν πολιτογραφηθεί μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου. «Θα θέλαμε», είπε, «σαν ΕΚΚ να είμαστε σίγουροι ότι οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν πολιτογραφηθεί και είναι πελάτες των εταιρειών που εποπτεύουμε, έχουν όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχουν στους φακέλους και ακολουθούν τη νομοθεσία που διέπει το ξέπλυμα χρήματος». Σημείωσε ωστόσο πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό επενδυτών που έχουν πολιτογραφηθεί και συνεργάζονται με τις εταιρείες που εποπτεύονται από την ΕΚΚ, αφού τώρα ξεκινά αυτή η θεματική έρευνα, για να προσθέσει ότι είναι σίγουρη ότι υπάρχουν επενδυτές που έχουν πολιτογραφηθεί και συναλλάσσονται είτε με εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) είτε με εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών (ΕΠΔΥ).

Μεγάλη νομοθετική αλλαγή από τις 26 Ιουνίου

Εξάλλου, αναφορικά με τις νέες νομοθεσίες η κα Καλογήρου είπε ότι «μεγάλη αλλαγή» στην αγορά θα γίνει στις 26 Ιουνίου του 2021, όταν θα τεθούν σε ισχύ σημαντικές αλλαγές στο νέο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας (IFR/IFR) που αφορά αποκλειστικά τις ΕΠΕΥ, που θα κατηγοριοποιούνται βάσει της συστημικής σημασίας του μεγέθους και των διασυνδέσεών τους, ενώ εισάγονται υψηλότερες απαιτήσεις αρχικού κεφαλαίου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε όλες τις ΕΠΕΥ και αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των ελαχίστων κεφαλαιακών απαιτήσεών τους. «Άρα θα χρειάζονται να ενισχύσουν όλες οι ΕΠΕΥ τα κεφάλαιά τους με το που μπαίνει η νέα νομοθεσία στις 26 Ιουνίου του 2021 και θα είναι μια μεγάλη αλλαγή, θα έλεγα, στην αγορά μας», τόνισε.

Στο μεταξύ, η ΕΚΚ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την ετοιμασία αλλαγών στο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε η Επιτροπή να αποκτήσει εξουσίες εξυγίανσης ή και κλεισίματος των εποπτευόμενων αγορών στο πρότυπο της Αρχής Εξυγίανσης της Κεντρικής Τράπεζας.

Καμπάνες €30 εκατ. σε επτά χρόνια

Ως αποτέλεσμα των ελέγχων, η ΕΚΚ επέβαλε διοικητικές κυρώσεις ύψους €3,19 εκατ., εκ των οποίων τα €2,02 εκατ. επωφελήθηκαν σε ΚΕΠΕΥ, ενώ σημειώθηκε αναστολή της άδειας λειτουργίας 8 ΚΕΠΕΥ και έγινε ανάκληση άδειας για 3 ΚΕΠΕΥ. Όπως είπε η κα Καλογήρου, σε περίοδο 7 χρόνων η ΕΚΚ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους €30 εκατ. Απαντώντας σε ερώτηση αν εισπράχθηκαν τα παλαιότερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε τραπεζίτες την περίοδο 2013 – 2014, η κα Καλογήρου είπε πως η ΕΚΚ βρίσκεται στα Δικαστήρια γι’ αυτό το θέμα.

Όπως ανέφερε η κα Καλογήρου, στο παρόν στάδιο υπό την εποπτεία της ΕΚΚ βρίσκονται 779 οντότητες σε σχέση με 746 στο τέλος του 2019, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4,42%.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.