Στο μικροσκόπιο οι βρετανικές προτάσεις-Τις απορρίπτει ως επικίνδυνες το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ διαμήνυσε στο Λονδίνο ότι τις απορρίπτει ως επικίνδυνες

Αν και δεν έχει μορφοποιηθεί η πρόταση με την οποία οι Βρετανοί επιδιώκουν «δυναμική επιστροφή» στο Κυπριακό και για την οποία ο Βρετανός ΥΠΕΞ, κ. Ντομινίγκ Ράαμπ, βολιδοσκόπησε τους δύο ηγέτες κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, εντούτοις αυτή φαίνεται να απασχολεί και σε επίπεδο συμβούλων του Προέδρου, στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης περί το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι Βρετανοί περιγράφουν μια χαλαρή ομοσπονδία (στηριζόμενοι και στα όσα έχουν δηλωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη), η οποία θα αποτελείται από δύο κυρίαρχες κοινότητες με πολλές αρμοδιότητες, ενώ η κεντρική κυβέρνηση θα διασφαλίζει την κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Παράλληλα, μια ιδέα που έχει παρουσιασθεί είναι για έναν (εκ περιτροπής) Πρόεδρο, χωρίς πολλές αρμοδιότητες και δύο Αντιπροέδρους (έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο), που θα συναποφασίζουν και θα εκφράζουν την «ισότητα». Περαιτέρω, φαίνεται να ευνοούν τη μια τουρκοκυπριακή ψήφο για τις αποφάσεις και ένα μικρό ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο ( 4 Ε/κ- 2 Τ/κ). Το Λονδίνο ευνοεί την αποδοχή της «πολιτικής ισότητας», την οποία οι Τούρκοι περιγράφουν ως «κυριαρχική ισότητα».

Τουλάχιστον το ΑΚΕΛ, όπως πληροφορούμαστε, με όσα περιέπεσαν στην αντίληψή του έχει ήδη στείλει τα μηνύματά του στο Λονδίνο απορρίπτοντας τις προτάσεις των Βρετανών που παραπέμπουν σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα ως επικίνδυνες για την ύπαρξη της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, ενώπιον της ομάδας που συνεδρίασε ψες βρέθηκε ένας όγκος εγγράφων που ετοιμάστηκαν από νομικούς-συνταγματολόγους, προκειμένου να αποκρουστούν με όλα τα δυνατά επιχειρήματα οι θέσεις της τουρκικής και τ/κής πλευράς για δύο κράτη ή και συνομοσπονδία.

Για την πενταμερή διάσκεψη προετοιμάζονται και τα Ην. Έθνη. Εντός Μαρτίου αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου την Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, για συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Νίκη Κουλέρμου