Στο μικροσκόπιο της Ελ. Υπηρεσίας τα rapid tests

Υπό το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκεται το θέμα με την παράδοση rapid test σε εταιρεία που είχε συσταθεί μόλις 40 ημέρες πριν υποβάλει προσφορά ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν δοθεί 4,5-5 εκατομμύρια ευρώ λέγοντας ότι μπορεί να είναι λιγότερα ή και περισσότερα. Πρόσθεσε ότι θα αξιολογηθούν όλα τα έγγραφα και η Ελεγκτική Υπηρεσία θα προχωρήσει στην έκδοση ειδικής έκθεσης.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι στην αρχή της πανδημίας ήταν κάτι το κατ’ επείγον τα rapid test αλλά τόνισε ότι τώρα 12 μήνες μετά φαίνεται ότι αυτό το επιχείρημα δεν έχει τόσο μεγάλη ισχύ. Υπέδειξε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι αναθέτουσες αρχές είναι να θέτουν τέτοια κριτήρια και όρους προκειμένου να διασφαλίζουν ότι πρόκειται για μια εταιρεία με εμπειρία.

Εκατομμύρια ευρώ σε rapid test – Εταιρία δημιουργήθηκε ένα πριν δώσει προσφορά

Απάντηση εξέδωσε το Υπ. Υγείας σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος σε σχέση με τις διαδικασίες προσφορών για την προμήθεια rapid test.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το θέμα βρίσκεται ήδη υπό το φακό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και η έρευνα είναι σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις μήνες αναφορικά με τα rapid tests, που διενεργούνται.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επικαλείται ο Φιλελεύθερος, έχουν κατακυρωθεί από το υπουργείο Υγείας προσφορές για 1.940.000 τεστ, που το συνολικό κόστος τους κυμαίνεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ (μόνο για την εισαγωγή των τεστ, διότι για τα συνεργεία που κάνουν τους ελέγχους γίνονται άλλες προσφορές με επιπρόσθετο κόστος) ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλοι διαγωνισμοί. Τρέχει ένας ανοικτός διαγωνισμός για 750.000 τεστ, ενώ είναι δεδομένο ότι θα τρέξουν πολλοί ακόμη και για άλλες μεγάλες ποσότητες, αφού το υπουργείο Υγείας επεκτείνει διαρκώς το πρόγραμμα υποχρεωτικών εβδομαδιαίων τεστ στους εργασιακούς χώρους.

«Εκείνο το οποίο φαίνεται να απασχολεί την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι το γεγονός ότι πολλές από τις προσφορές εκατομμυρίων κατακυρώνονται με τη διαδικασία του «κατ’ επείγοντος» και όχι με ανοικτούς διαγωνισμούς, όπου η διαδικασία και οι όροι είναι εξόχως πιο καθαροί. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι γίνεται τη δεδομένη στιγμή και μία κατάχρηση του όρου «κατ’ επείγοντος». Διότι η διαδικασία αυτή αξιοποιείται σε περιπτώσεις αιφνίδιων γεγονότων. Για παράδειγμα, στην πρώτη φάση της πανδημίας με τα μοριακά τεστ, ουδείς μπορούσε να είχε προνοήσει την αναγκαιότητα. Όπως αρμόδια πηγή εξήγησε στον «Φ», ακόμη και στην περίπτωση των rapid tests, όταν πρωτοξεκίνησε η χρήση τους, μπορούσε να αξιοποιηθεί ο όρος «κατ’ επείγοντος» διότι δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων το μέγεθος της ανάγκης. Σήμερα, όμως, τέσσερις μήνες μετά, έπρεπε να είχε γίνει πρόβλεψη των αναγκών ώστε να ακολουθηθεί η ορθόδοξη διαδικασία των ανοικτών διαγωνισμών».

Πως απαντά το Υπουργείο

Το υπουργείο λέει πως η πανδημία είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός τόσο όσον αφορά στην εμφάνιση της, όσο και την εξέλιξή της.

«Συνεπώς, η διενέργεια διαγωνισμών με την επίκληση του άρθρου 29.2.(γ) του περί Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και Συναφή Θέματα Νόμου του 2016 (Ν.73(Ι)/2016), που αφορά σε διαδικασία κατεπείγουσας διαπραγμάτευσης, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Τονίζεται ότι, το χρονοδιάγραμμα ενός ανοικτού διαγωνισμού με βάση τη σχετική νομοθεσία, είναι τουλάχιστον 2 μήνες και στην προκειμένη η επιλογή της ανοικτής διαδικασίας επιτείνει την αβεβαιότητα και σε άλλους τομείς, πέραν από τη δημόσια υγεία, και την οικονομία».

«Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται ότι οι εν λόγω διαδικασίες έχουν διενεργηθεί με τη συμμετοχή όλων των εκάστοτε διαθέσιμων οικονομικών φορέων που μπορούσαν να ανταποκριθούν άμεσα με ποιοτικά προϊόντα, όπως προέκυψε από αξιολόγηση προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια προκαταρκτικών διαβουλεύσεων με την αγορά. Στη διαβούλευση συμμετείχε σημαντικός αριθμός οικονομικών φορέων, κυμαινόμενη από 19 μέχρι 26 φορείς».

«Είναι εγγενές χαρακτηριστικό των πανδημιών η αβεβαιότητα σε ότι αφορά την εξέλιξή τους και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η επακόλουθη προσφυγή στις ίδιες διαδικασίες, τουλάχιστον μέχρι τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Σημειώνεται ωστόσο ότι, υπάρχει σε εξέλιξη ανοικτός διαγωνισμός για δεύτερη φορά για την προμήθεια 740.000 τεστ.
Συνεπώς το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει τον ισχυρισμό για «μαύρη τρύπα» και «χορός εκατομμυρίων» με τα rapid test, εφ΄όσον αποδεδειγμένα και αιτιολογημένα ακολουθήθηκαν οι δέουσες διαδικασίες».

«Η Κύπρος έχει αναπτύξει έγκαιρα πρωτοβουλία στην αξιοποίηση των rapid test με το μέγιστο της διαφάνειας, επιτυγχάνοντας την αποτελεσματική διενέργεια πληθυσμιακών ελέγχων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνοντας παράλληλα δραστικά το κόστος του ελέγχου συγκριτικά με το μοριακό έλεγχο στο 1/6, περιλαμβανομένου και του κόστους των κινητών μονάδων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε το στρατηγικό σχεδιασμό με τη χρήση των rapid test στην κοινότητα και θα παραχωρήσει 500.000 test δωρεάν, αξίας περίπου €2,5εκ».

«Σε ότι αφορά στη διασύνδεση της αναγκαιότητας διενέργειας rapid test με την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι δεν είναι εφικτός ο περιορισμός εργαστηριακών ελέγχων, αφού δεν έχει τεκμηριωθεί η πιθανότητα ασυμπτωματικής φορείας/μετάδοσης ενός ατόμου με ιστορικό εμβολιασμού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εμφάνιση μεταλλάξεων καθιστά απρόβλεπτη την έκταση της ανάγκης για διενέργεια rapid test, ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων».

Γύρω στα 6 εκατομμύρια μέχρι τώρα

Ο Φιλελεύθερος αναφέρει πως ο χορός των εκατομμυρίων ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2020.

«Οι δύο προσφορές που είχαν κατακυρωθεί ήταν η πρώτη στις 27–10–2020 στην εταιρεία Scientronics Ltd και αφορούσε 200.000 τεστ στην τιμή των 5 ευρώ, ήτοι 1.000.000 ευρώ. Η δεύτερη ήταν στις 3–12–2020 και κατακυρώθηκε στην εταιρεία Velorius Ltd για 400.000 τεστ έναντι 3,23 ευρώ, ήτοι 1.292.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά αυτή προκάλεσε θόρυβο και αντιδράσεις (ειδική αναφορά στη συνέχεια του κειμένου) διότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εγγραφεί μόλις στις 19–10-2020. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν κατακυρωθεί προσφορές για 1.940.000 τεστ. Επειδή πολλές κατακυρώθηκαν με τη διαδικασία του «κατ’ επείγοντος», δεν εντοπίστηκαν τα πλήρη στοιχεία. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι οι τιμές αρχικά ήταν 5 ευρώ αλλά στην πορεία έπεσαν, φτάνοντας μέχρι και 1,97 ευρώ. Αρκετές κυμαίνονταν γύρω στα 3 ευρώ. Αν γίνει ένας υπολογισμός στη βάση μέσης τιμής, συνεπάγεται ότι το συνολικό κόστος των προσφορών που μέχρι στιγμής κατακυρώθηκαν, ξεπερνά τα 5 εκατ. Παράλληλα, στις 31–12–2020 προκηρύχτηκε ανοικτός διαγωνισμός για 750.000 τεστ. Σε αυτόν υποβλήθηκαν 19 προσφορές με τιμές από 3.500.000 ευρώ μέχρι 845.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός αυτός μέχρι στιγμής δεν έχει κατακυρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενδέχεται να ακυρωθεί, αφού δεν φαίνεται καμία εταιρεία να πληροί συγκεκριμένο τεχνικό όρο. Αν ακυρωθεί, θα οδηγηθούν και πάλι σε διαδικασία του «κατ’ επείγοντος», όπου θα καλέσουν κατ’ επιλογήν εταιρείες για να υποβάλουν ταχύρυθμα προσφορές και να επιλεγεί μία. Το κόστος, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, που θα προστεθεί στο ήδη υπαρκτό κόστος των 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε εξέλιξη βρίσκεται κι άλλος διαγωνισμός για 800.000 τεστ, ενώ,Θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη, βάσει της στρατηγικής την οποία τρέχει το υπουργείο Υγείας».

Θόρυβος και αντιδράσεις για τη Velorius Ltd

Μια από τις πρώτες προσφορές οι οποίες κατακυρώθηκαν για rapid tests, προκάλεσε αντιδράσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Κυρίως, μεταξύ των κύκλων των αντιπροσώπων ιατρικού και επιστημονικού εξοπλισμού. Αφορούσε τον διαγωνισμό Σ.Υ. 112/20, που προκηρύχτηκε στις 20-11-2020 και κατακυρώθηκε στις 3-12-2020 στην εταιρεία Velorius Ltd με τιμή 3.23 ευρώ για 400.000 τεστ, ήτοι κόστος 1,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφανίζεται με ένα μόνο μέτοχο, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος και ως διευθυντής και ως γραμματέας της εταιρείας με διεύθυνση δηλωμένη στη Λεμεσό. Ο θόρυβος προκλήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε στις 19-10-2020, δηλαδή, μόλις 32 ημέρες πριν την προκήρυξη της εν λόγω προσφοράς και μόλις 44 ημέρες πριν από την κατακύρωση της προσφοράς».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy