Μικρότερη η μείωση στα καύσιμα: Αντί 8,33 σεντ στα 7,1 σεντ – Έρχονται και νέες αυξήσεις

Η πραγματική τιμή της βενζίνης 95 μειώθηκε μόνο κατά 7,1 σεντ αντί 8,33 σεντ το λίτρο

 

Ενώ από την Τρίτη ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα μειώθηκε κατά 8,33 σεντ το λίτρο για τη βενζίνη 95, η πραγματική τιμή της βενζίνης 95 φαίνεται να μειώθηκε μόνο κατά 7,1 σεντ, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών. Ταυτόχρονα, καταγγέλλεται από την ΕΔΕΚ ότι την παραμονή της μείωσης πολλά πρατήρια αύξησαν την τιμή για να απορροφήσουν μέρος της μείωσης.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι η διαμόρφωση της λιανικής τιμής των καυσίμων είναι ελεύθερη και ως εκ τούτου οι πρατηριούχοι δεν διαπράττουν οποιοδήποτε αδίκημα αν δεν μειώσουν τις τιμές τους κατά ολόκληρο το ποσό της μείωσης που εξαγγέλθηκε.

Προστίθεται ότι οι τιμές, όπως διαμορφώθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, κατά το κλείσιμο των πρατηρίων, ανέρχονται ως εξής: η βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκαν κατά 7,1 και 7,5 σεντ το λίτρο αντίστοιχα, αντί για 8,33 σεντ που είναι ο φόρος κατανάλωσης. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 5,8 σεντ το λίτρο, αντί για 6,4 σεντ που μειώθηκε ο φόρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, το μεγαλύτερο ποσό μείωσης στη βενζίνη 95 παρατηρήθηκε στην Πάφο (7,7 σεντ το λίτρο), ενώ η Αμμόχωστος είχε τις μεγαλύτερες μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης (8 σεντ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης (6,2 σεντ).

Ανησυχία και επιφυλάξεις για την ετοιμότητα της κυβέρνησης ν’ αντιμετωπίσει την κρίση εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης. «Η κλιμάκωση της αβεβαιότητας για τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην ήδη βεβαρημένη κυπριακή οικονομία καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης», τονίζει.

Το ΔΗΚΟ πιστεύει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για: τη μείωση του κόστους της ενέργειας, την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους βασικών αγαθών και πρώτων υλών, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία, την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ο τομέας των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των σιτηρών.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καθημερινή αύξηση της τιμής των καυσίμων, δεδομένου ότι δεν είναι καθημερινή η προμήθεια και οι συμφωνίες καυσίμων από εξωτερικό», παρατηρεί η ΕΔΕΚ, καταγγέλλοντας ότι την προηγούμενη της εφαρμογής της απόφασης της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας κατά 7 σεντ πολλά πρατήρια προχώρησαν στην αύξηση των τιμών τους και την επομένη σε μία φαινομενική μείωση.

 

Νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου είναι τώρα σχεδόν διπλάσια από τη χαμηλότερη τιμή του τον Δεκέμβριο. Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στη Ρωσία ρισκάροντας για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών των καυσίμων, που ενδέχεται να οδηγήσει στη συγκράτηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι τιμές ενδέχεται να φτάσουν στα $300 το βαρέλι, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.