Mικρόβιο με αίσθηση της «αφής» μολύνει σχεδόν τα πάντα

Η ψευδομονάδα η αεριογόνος, ένα ανθεκτικό μικρόβιο που ζει παντού γύρω μας, μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους, ζώα, άλλα μικρόβια, ακόμα και φυτά. Ερευνητές στις ΗΠΑ αναφέρουν τώρα ότι ανακάλυψαν πώς το διαβόητο μικρόβιο μολύνει μια τόσο μεγάλη ποικιλία οργανισμών.

Η ψευδομονάδα Pseudomonas aeruginosa είναι το μόνο μικρόβιο που μπορεί να μολύνει τα θύματά της απλώς αγγίζοντάς τα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση PNAS.

Όλοι οι άλλοι παθογόνοι οργανισμοί που γνωρίζουμε βασίζονται σε χημικά σινιάλα: το μικρόβιο πρέπει να συνδεθεί με συγκεκριμένα μόρια της επιφάνειας του στόχου, σαν να βάζει το κλειδί στην κλειδαριά.

H P.aeruginosa, αντίθετα, μπορεί να μολύνει σχεδόν τα πάντα με την απλή επαφή. Το βακτήριο επιβιώνει ευτυχισμένο στο έδαφος ή στο νερό, ακόμα και σε τεχνητές επιφάνειες, και όταν βρει ευκαιρία προσβάλλει σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα, πρωτόζωα, ακόμα και πολλά φυτά.

Δεδομένου ότι επιζεί σε επιφάνειες όπως οι καθετήρες, η ψευδομονάδα η αεριογόνος είναι συχνή αιτία νοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και ευκαιριακών λοιμώξεων που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο.

Ελάχιστα αντιβιοτικά φέρνουν αποτέλεσμα κατά του μικροβίου, και η διαλεύκανση του μηχανισμού της μόλυνσης θα μπορούσε να προσφέρει νέα όπλα.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Κολέγιο Ντάρτμουθ ανακάλυψαν ότι το μόνο που χρειάζεται η ψευδονομάδα για να μολύνει τα θύματά της είναι η πρωτεΐνη PiY1 στην επιφάνειά της.

Όπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα, η αφαίρεση του γονιδίου της πρωτεΐνης από το DNA της ψευδομονάδας ανέκοψε την παθογόνο δράση της.

«Πιστεύουμε ότι η πρωτεΐνη αυτή λειτουργεί ως αισθητήρας επιφανειών. Όταν την αφαιρέσαμε, τα βακτήρια βρίσκονταν πάνω σε μια επιφάνεια, χωρίς όμως να το γνωρίζουν, οπότε δεν ξεκινούσαν τη διαδικασία της μόλυνσης» αναφέρει ο Άλμπερτ Σίριαπορν του Πρίνστον, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη ίσως ανοίγει τώρα το δρόμο για την ανάπτυξη ουσιών που εξουδετερώνουν την επιφανειακή πρωτεΐνη της ψευδομονάδας.

Οι ερευνητές ελπίζουν μάλιστα ότι η ίδια προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική και σε άλλα μικρόβια, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα αντίστασης στα αντιβιοτικά.

 

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy