Μιλά στo «Διάλογο» ο  πρώτος Κύπριος που έλαβε το  «Sputnik-V»

Νίκος Αντωνιάδης: «Ολοκληρώνοντας και τις δύο δόσεις του «Sputnik-V»  δεν έχω κανένα σύμπτωμα ούτε παρενέργεια»

 

  • «Μόλις κάποιος κάνει το εμβόλιο, τίθεται υπό καθημερινή ιατρική παρακολούθηση, για έξι μήνες»
  • «Το εμβόλιο αυτό έχει παραχθεί από το κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamalei», το οποίο ανακάλυψε και το εμβόλιο για τον ιό «Έμπολα».»
  • Για να εγκριθεί κάποιος, να συμμετέχει στην κλινική δοκιμή, πρέπει να περάσει από εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις.

 

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Κακαρή

 

Γίνεται μεγάλη μάχη μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, για το ποια θα φτάσει πρώτη στη δημιουργία του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μόνο με αυτό το εμβόλιο θα σταματήσουν οι θάνατοι από αυτή την ασθένεια και η καθημερινότητα μας θα επανέλθει στην πρότερά κατάσταση. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, βασική προϋπόθεση είναι να γίνει δοκιμαστικός εμβολιασμός σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

 

Ο πρώτος Κύπριος που έλαβε το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-v», μιλά αποκλειστικά στη «Χαραυγή και στο Διάλογο». Ο Νίκος Αντωνιάδης αναφέρει ότι μετά και τον εμβολιασμό που έλαβε σε δύο δόσεις, δεν έχει κανένα σύμπτωμα ή παρενέργειες. Επίσης κάνει αναφορά στη διαδικασία, την οποία διεξέρχεται κάποιος, τόσο για να εγκριθεί να συμμετέχει στην εθελοντική δοκιμή, όσο και μετά τον εμβολιασμό.

 

 

Τί ήταν αυτό που σας οδήγησε στο να πάρετε την απόφαση για να συμμετέχετε εθελοντικά στη δοκιμή του ρωσικού εμβολίου “Sputnik V”;

 

 

Αρχικά να σας πω ότι από το 1981 μέχρι και το 1987 σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Λευκορωσίας στο Μίνσκ,  Σοβιετική Ένωση τότε,  και μετά συνέχισα τις σπουδές μου στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης στην Κύπρο. Έζησα και εργάστηκα για αρκετά χρόνια στην Κύπρο. Ωστόσο τα τελευταία περίπου 25 χρόνια ζώ και εργάζομαι μόνιμα στη Ρωσία.

 

Εδώ και δύο χρόνια κατέχω και τη Ρωσική υπηκοότητα, η οποία μου έδωσε το δικαίωμα να συμμετέχω στον εθελοντικό εμβολιασμό.

 

Από το 2004 και μέχρι σήμερα εργάζομαι στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου (CEO) της πολυεθνικής εταιρείας Compass Group στη Ρωσία, με βάση τη Μόσχα.

 

Η Compass Group PLC (δημόσια εταιρεία με τις μετοχές της να συναλλάσσονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών επισιτισμού (foodservices) στον κόσμο, με πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενους σε 45 χώρες ανά την υφήλιο. Στη Ρωσία εργοδοτούνται περίπου 2300 εργαζόμενοι. Ως εκ τούτου, ένας από τους λόγους που με οδήγησαν να ενταχθώ στον εθελοντικό εμβολιασμό, είναι το γεγονός ότι συναναστρέφομαι με πολλούς ανθρώπους και ταξιδεύω πολύ συχνά.

 

Ένας άλλος, εξίσου σημαντικός λόγος, που με οδήγησε στη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα είναι για να βοηθήσω να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται και να εμπνεύσω μέσα από την ιδιότητά μου και άλλο κόσμο.

 

Αυτό επιτεύχθηκε σε ένα βαθμό, αφού μετά από εμένα κάποιοι εργαζόμενοι στην εταιρεία, εντάχθηκαν στον εθελοντικό εμβολιασμό.

 

Επίσης, είμαι της άποψης ότι, από το να αρρωστήσει κάποιος βαριά λόγω κορονοϊού, καλύτερα να συμμετέχει στον εθελοντικό εμβολιασμό, αφού ακόμα και αν έχει κάποιες επιπτώσεις, αυτές θα είναι πιο ήπιες. Δηλαδή για εμένα ο κίνδυνος είναι σχετικός.

 

Να σημειώσω, ότι ο κάθε εθελοντής υπογράφει ένα συμβόλαιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ασφάλιση στην περίπτωση που του συμβεί οτιδήποτε.

 

 

Πέστε μας λίγο για τη διαδικασία που περάσατε ως ένας από τα άτομα που συμμετέχουν ως εθελοντές  στον εμβολιασμό.

 

 

Για να εγκριθεί κάποιος, να συμμετέχει στην κλινική δοκιμή, πρέπει να περάσει από εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις. Πρώτα από όλα πρέπει να ελεγχθεί αν δεν έχει αρρωστήσει από κορονοϊο, αν έχει χρόνιες ασθένειες, αν έχει αλλεργίες, αν έχει αφροδίσια νοσήματα. Επίσης δεν πρέπει να είναι αλκοολικός ή βαριά καπνιστής, ενώ οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι έγκυες.

 

Οι πολυκλινικές, που έχουν εγκριθεί για αυτή τη διαδικασία είναι πολύ περιορισμένες σε αριθμό, ενώ έχουν ξεχωριστό τμήμα μόνο για αυτόν τον σκοπό και το προσωπικό είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο.

 

Εγώ πέρασα αυτό τον ιατρικό έλεγχο στις 2 Οκτωβρίου και στις 4 Οκτωβρίου, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου. Μετά από 21 ημέρες, όπως προβλέπεται από το Πρωτόκολλο, δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου, έκανα τη δεύτερη και τελευταία δόση.

 

 

Έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή παρενέργεια;

 

 

Όχι. Για 2 μέρες, μετά από κάθε δόση, ένοιωθα απλά εξασθενημένος. Τίποτε άλλο. Εδώ πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 85% δεν παρουσιάζει συμπτώματα ή παρενέργειες, ενώ το 15% έχει κάποιες παρενέργειες, όπως ζαλάδες, αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, αναγούλες κ.α.

 

Επίσης το 25% που συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή θα λάβει εικονικό εμβόλιο (placebo), χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής, ούτε ο γιατρός που κάνει τον εμβολιασμό. Αυτό γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα και στόχος είναι να γίνει σύγκριση μεταξύ αυτών των δύο ομάδων.

 

 

Μετά τον εμβολιασμό ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;

 

 

Μόλις κάποιος κάνει το εμβόλιο, τίθεται υπό εξάμηνη ιατρική παρακολούθηση. Υπάρχουν δύο τρόποι για αυτό. Πρώτος τρόπος είναι μέσω εφαρμογής του κινητού, όπου ο κάθε εθελοντής απαντά καθημερινά σε ερωτήματα. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γιατρούς.

 

Επίσης σε εθελοντική βάση, κάποιος μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος.

 

 

Τι είναι αυτό που το κάνει αξιόπιστο, κατά την άποψή σας;

 

 

Αυτή η κλινική δοκιμή δεν γίνεται μόνο στη Ρωσία, αλλά συμμετέχουν σε αυτή και άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Βενεζουέλα, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος και η Βραζιλία, γιατί παίζουν ρόλο και τα γενετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου.

 

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το εμβόλιο αυτό έχει παραχθεί από το κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamalei», το οποίο λειτουργεί από το 1891 και  είναι αυτό που ανακάλυψε και το εμβόλιο για τον ιό «Έμπολα».

 

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι είναι αξιόπιστο εμβόλιο, αφού το έκαναν υπουργοί της Κυβέρνησης, στελέχη μεγάλων εταιρειών, όπως και μέλη της οικογένειας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

Πως εξελίσσεται η διαδικασία;

 

 

Για να προχωρήσει η τελική εγγραφή του εμβολίου πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, μαζικός εμβολιασμός σε εθελοντική βάση, για να εξαχθούν τα συμπεράσματα πριν κυκλοφορήσει.

 

Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν 40 χιλιάδες άτομα, με τον αριθμό μέχρι σήμερα να φτάνει στους 20 χιλιάδες περίπου. Μετά τα αποτελέσματα θα προχωρήσει η τελική έγκριση και ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

 

Η διαδικασία δεν κινείται με τόσο γοργό ρυθμό, όσο εγώ περίμενα. Έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού τον Δεκέμβριο, ο οποίος θα είναι εντελώς δωρεάν και σε εθελοντική βάση.

 

Ήδη ξεκίνησαν να δημιουργούν σημεία εμβολιασμού σε διάφορες πολυκλινικές της Μόσχας και τα περίχωρά της. Ωστόσο αντιμετωπίζονται μερικά άλλα προβλήματα. Όχι όμως με την ουσία του εμβολίου, αλλά με την μαζική του παραγωγή σε χρόνο ρεκόρ, με την μεταφορά του σε μια τόσο αχανή έκταση, όπως είναι η Ρωσία, καθώς και με τη φύλαξή του, σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Το εμβόλιο φυλάσσεται σε καταψύκτες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Αυτές είναι οι δυσκολίες για να γίνει ο εμβολιασμός σε τόσο ευρεία βάση στη Ρωσία, μια χώρα με  πληθυσμό, μαζί με την Κριμαία, γύρω στα 147εκ.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy