Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Επτά επιλεγμένες χορογραφίες στο Showcase Χορογραφίας Κύπρου

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει χορογράφους που συμμετέχουν στο δεύτερο Showcase Χορογραφίας Κύπρου η οποία διοργανώνεται στο Θέατρο Ριάλτο στις 12, 13 Μαρτίου 2022.  
Δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το Showcase παρουσιάζει επτά επιλεγμένες χορογραφίες, προσφέροντας  την ευκαιρία της παρουσίασης στα πιο αξιόλογα χορογραφικά έργα. Θα παρουσιαστούν έργα των: Αλεξάντρα Waierstall, Ανθή Κέττηρου, Διαμάντω Χατζηζαχαρία, Εύη Παναγιώτου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Mιλενα Ugren Kουλας και Παναγιώτη Ττοφή.

Mιλενα Ugren Kουλας: Δίνοντας την ευκαιρία στην κίνηση να αποκτήσει το νόημα και το σκοπό της

Τι θα παρουσιάσεις στο 2ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείς;

Στο 2ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου θα παρουσιάσω τη χορογραφία “QUIET WORDS” «HΣΥΧΕΣ ΛΈΞΕΙΣ” για 4 χορεύτριες: Ελένη O’Keefe, Έλενα Γαβριήλ, Κατερίνα Τυλληρίδου και Μιλένα Ugren Κούλας. Σε αυτό το κομμάτι, προσπάθησα να απομακρύνω τη χορογραφία από οποιαδήποτε ιστορία, μήνυμα ή γνώμες. Aντίθετα, επικεντρώθηκα στη συναισθηματική και τεχνική εκτέλεση της κίνησης, κατά συνέπεια δίνοντας την ευκαιρία στην κίνηση να αποκτήσει το νόημα και το σκοπό της χωρίς την ενόχληση από τις προσωπικές μου ιδέες ή απόψεις. Δουλεύοντας μόνο στις δυναμικές της κίνησης, τις εντάσεις και τους ρυθμούς, δημιουργήθηκε ένας χώρος για να εκφράσουν διαφορετικά υποσυνείδητα συναισθήματα και εικόνες χωρίς καμία προκαταρκτική αφήγηση. Ελπίζω ότι το ” HΣΥΧΕΣ ΛΈΞΕΙΣ ” θα δώσει χώρο στο κοινό για να συσχετιστεί με την παράσταση από τις προσωπικές του απόψεις, εμπειρίες και συναισθήματα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κίνηση να έχει τη δική του φωνή.

Δεν είμαι σίγουρη  πώς επέλεξα αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι ήθελα απλώς να χορέψω και να δημιουργήσω. Συχνά, εμείς οι καλλιτέχνες, πιστεύουμε ότι πρέπει πάντα να έχουμε μια ιδέα, μια μεγάλη ιστορία να πούμε με τις δημιουργίες μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να μιλήσει από μόνη της, αλλά χρειάζεται μια καλή τεχνική για να το πετύχεις. Δεν είμαι σίγουρη  ότι κατάφερα αυτό με αυτή τη χορογραφία.

Ποια η σημασία του σχετικά νέου αυτού θεσμού στο χώρο του σύγχρονου χορού; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες για την ανάπτυξη του σύγχρονου χορού;

Οποιαδήποτε ευκαιρία να ξαναδείξουμε την ίδια χορογραφία είναι πολύ σημαντική για εμάς. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον σύγχρονο χορό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους χορευτές, τους χορογράφους, τους διοργανωτές, τους χορηγούς, την επιτροπή, μέχρι τους τεχνικούς θα έπρεπε να δουλέψουμε με περισσότερη αφοσίωση, πάθος και επαγγελματισμό. Βασικά ο καθένας να κάνει τη δουλειά του και όχι τη δουλειά των άλλων.

Πρόσφατα η Νέα Κίνηση Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου μαζί με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, με ανοιχτή επιστολή, έθεσαν ερωτήματα αναφορικά με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης προτάσεων για προγράμματα και θεσμούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Ποια η δική σας θέση για αυτό το θέμα;

Συμφωνώ μόνο μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Η επιστολή είναι γραμμένη από τη γωνιά της προοπτικής. Ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο χρειάζεται επειγόντως διαφορετικών ειδών ειδικούς στις σωστές θέσεις για να κάνουν τη δουλειά τους. Για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε ειλικρίνεια προς τον εαυτό μας, τη δουλειά μας και ειλικρίνεια ο ένας προς τον άλλον, ανοιχτή και ελεύθερη κριτική σκέψη, διαχωρισμός μεταξύ φιλιών και επαγγελματικών σχέσεων, αντικειμενικότητα, και φυσικά τα χρήματα.

Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Δεν κάνω σχέδια. Ελπίζω να συνεχίσω να χορεύω και να δημιουργώ

Ο χορός για μενα είναι επικοινωνία και πρόκληση

Σάββατο 12 Mαρτίου, 20:30
Άνθη Κέττηρου, She loves me…Not, 25‘
Milena Ugren Koulas, QUIET WORDS, 20’
Alexandra Waierstall, A line, a gaze, a horizon, 25’

 

Κυριακή 13/3
18:00 Διαμάντω Χατζηζαχαρία, ΑΙΘΡΙΟ, 20’
20:30
aRttitude Εύη Παναγιώτου, tomosynthesis, 40’
Παναγιώτης Τοφή, Excavated Anatomies, 20’
βιταμίνα, Ήβη Χατζηβασιλείου, BluRrEd, 27’

2Sxk

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.