Μήλο της Έριδος η αξιοποίηση της δωρεάς Φυτίδου

Αντίθετος ο κόσμος της Λεμεσού στη χωρίς διαβούλευση απόφαση του δήμου για δημιουργία ολυμπιακού κολυμβητηρίου

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Όταν τον περασµένο Νοέµβριο ο ∆ήµος Λεµεσού ανακοίνωνε τη νέα µεγάλη δωρεά της αείµνηστης ευεργέτιδας του δήµου, Νίκης Φυτίδου, δωρεά που αποτελείται από δύο µεγάλα ακίνητα (έκταση δεντροφυτεµένης γης) δίπλα από το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο-ΓΣΟ, ιδιαίτερη ήταν η ικανοποίηση που εκφράστηκε τόσο από το δήµο όσο και από τους πολίτες, αφού ένα τέτοιο ακίνητο θα µπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης.

Σύµφωνα µε τη σχετική διαθήκη, τα δύο τεµάχια, που καλύπτουν έκταση 7.000 τ.µ. περίπου, θα πρέπει να χρησιµοποιηθούν για την ανακούφιση απόρων συνδηµοτών µας ή/και για τη δηµιουργία δηµοσίου πάρκου, ή αθλητικού κέντρου, ή χώρου πρασίνου, ή/και άλλου χώρου για χρήση από τους δηµότες.

Λίγους µήνες µετά την ανακοίνωση της δωρεάς, χωρίς να προηγηθεί καµιά διαβούλευση µε φορείς και γενικότερα µε τον κόσµο της Λεµεσού, ο δήµος ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφέρει τα τεµάχια στον Κυπριακό Οργανισµό Αθλητισµού για τη δηµιουργία κολυµβητηρίου ολυµπιακών προδιαγραφών, ενώ σε σχετική δήλωσή του ο δήµαρχος, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε την άποψη ότι «η δηµιουργία ενός σύγχρονου κολυµβητηρίου θα έχει πάρα πολλά κοινωνικά οφέλη για τους πολίτες και θα στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήµατος».

Τεκµηριωµένες θέσεις ενάντια στις προθέσεις του δήµου από ειδικούς και πολίτες

Η µονοµερής αυτή απόφαση, όπως ήταν αναµενόµενο, βρέθηκε αντιµέτωπη µε την έντονη διαφωνία των πολιτών, η οποία εκφράστηκε µε σχετικές αναρτήσεις στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σαφείς και τεκµηριωµένες θέσεις ενάντια στις προθέσεις του δήµου για τον τρόπο αξιοποίησης της συγκεκριµένης δωρεάς διατυπώθηκαν ιδιαίτερα από αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς που σε συστηµατική βάση ασχολούνται µε ζητήµατα που αφορούν την ορθολογιστική ανάπτυξη της Λεµεσού, µε βάση τις πραγµατικές σηµερινές ανάγκες της πόλης και των πολιτών.

Αναφερόµενος στη µοναδικότητα και τη σπάνια φυσική οµορφιά που χαρακτηρίζει τη συγκεκριµένη έκταση και µάλιστα στην περιοχή που βρίσκεται (ανάµεσα στο ΓΣΟ και την ιστορική εµπορική οδό Αγίου Ανδρέου), ο γνωστός αρχιτέκτονας και ενεργός πολίτης της Λεµεσού, Αλέξης Παπαδόπουλος, εκφράζει έκπληξη για τη βιασύνη στην απόφαση του δήµου για µετατροπή του χώρου σε ολυµπιακών προδιαγραφών κολυµβητήριο.

Επισηµαίνοντας µια σειρά από δεδοµένα, όπως το ότι «δεν έγινε αποτύπωση της υφιστάµενης κατάστασης, δεν καταγράφηκε ο αριθµός και η θέση των δέντρων, ούτε η γεωµετρία του τεµαχίου, δεν εξετάστηκαν διάφορες λύσεις σε σχέση µε τις ανάγκες της πόλης αλλά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και δεν έγινε κυκλοφοριακή µελέτη…» ο κ. Παπαδοπουλος στιγµατίζει ιδιαίτερα τα γεγονός ότι δεν έγινε οποιαδήποτε διαβούλευση µε τους διάφορους φορείς της πόλης και τις ενδιαφερόµενες οµάδες πολιτών, ή έστω µε τους αθλητικούς φορείς, κάτι που, όπως σηµειώνει, «δείχνει απαξίωση στις βασικές δηµοκρατικές αρχές που θέλουµε όλοι µας να διέπει ένα δηµοκρατικό σχήµα τού σήµερα».

Υποδεικνύοντας ότι ένα σύγχρονο κολυµβητήριο ολυµπιακών προδιαγραφών µόλις που θα χωρέσει στο συγκεκριµένο χώρο, µάλιστα µε την προϋπόθεση ότι θα κοπούν όλα τα δέντρα, εκφράζει την εκτίµηση ότι ένα ολυµπιακό κολυµβητήριο που όντως το έχει ανάγκη η Λεµεσός χρειάζεται να χωροθετηθεί µε πολλή σοβαρότητα και να ληφθούν υπόψη και οι ενεργειακοί παράγοντες.

Το θέµα του τρόπου αξιοποίησης της δωρεάς Νίκης Φυτίδου αποτέλεσε και το αντικείµενο δηµοσκόπησης που έγινε από το Limassol-Today (διαδικτυακός χώρος ελεύθερης έκφρασης, έρευνας, προβληµατισµού και κριτικής για µια καλύτερη Λεµεσό), στην οποία συµµετείχαν πέραν των 5.000 πολιτών. Από τη δηµοσκόπηση διαφάνηκε η ανάγκη για δηµιουργία ποιοτικών χώρων που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών και να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της πόλης.

Ένα ολυµπιακών προδιαγραφών skatepark

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων συµµετείχαν στην έρευνα (44%) ανέφερε ότι θα ήθελε η συγκεκριµένη έκταση να διαµορφωθεί σε skatepark, το 31% σε ανοικτά γήπεδα, το 24% σε δηµόσιο πάρκο και µόλις το 1% συµφώνησε µε την απόφαση του δήµου για δηµιουργία κολυµβητηρίου.

O Αλέξης Παπαδόπουλος επισηµαίνει το γεγονός ότι το skatepark που υπάρχει στο Μόλο και χρησιµοποιείται τόσο από σανίδες όσο και από ποδήλατα και πατίνια από ένα ευρύ ηλικιακό φάσµα, απέδειξε πόσο πετυχηµένο ήταν το πείραµα κατασκευής του, «παρά το γεγονός ότι δεν µπορεί να θεωρείται skatepark λόγω µεγέθους, γι’ αυτό και πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ανεπαρκές». Τονίζει, δε, το επίµονο και αγωνιώδες αίτηµα της κοινότητας αυτής, των ανθρώπων και αθλητών να αποκτήσουν σύγχρονες υποδοµές µε εξοπλισµούς, όπου θα µπορέσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Μία δοµή που το κοινό στο οποίο απευθύνεται (και από το οποίο θα χρησιµοποιείται και θα µεταβαίνει εκεί) δεν θα επιφορτίζει την κυκλοφοριακή κίνηση.

«Αντί λοιπόν να σκεφτόµαστε ένα ολυµπιακό κολυµβητήριο που δεν µπορεί να εξυπηρετηθεί στο δεδοµένο χώρο, µπορούµε να σκεφτούµε ένα ολυµπιακών προδιαγραφών skatepark, που αποτελεί πλέον ολυµπιακό άθληµα», όπως υποδεικνύει, επισηµαίνοντας ότι αυτή η πρόταση µπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του αθλήµατος αλλά και να επιτρέψει τη διατήρηση όλων των δέντρων, που αποτελεί και το βασικό αίτηµα των κατοίκων της Λεµεσού.

Μια μικρή ζούγκλα στο κέντρο της πόλης

Πέρα όμως από την αγωνία για το πώς τελικά θα αξιοποιηθεί η σημαντική αυτή δω­ρεά προς το δήμο, ξενίζει και δικαιολογημένα προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες των πολι­τών που κατοικούν δίπλα από το συγκεκριμέ­νο τεμάχιο, το γεγονός ότι ο δήμος το έχει εγκαταλείψει πνιγμένο στα ξερά χόρτα και τα ακλάδευτα δέντρα, με αποτέλεσμα να εξελι­χθεί σε μια μικρή ζούγκλα στο κέντρο της πό­λης, καταφύγιο ερπετών και τρωκτικών, πέρα από τον κίνδυνο που υπάρχει σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Μιλώντας με περιοίκους, μας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι «τελικά τα δύο οικόπε­δα της Νίκης Φυτίδου θα έχουν την τύχη του ΓΣΟ… θα αφεθούν να ερημώσουν και να απο­τελούν μαύρο στίγμα για την πόλη…» Όπως επισημαίνουν, μέχρι πριν τη δωρεά προς το δήμο, οι ιδιοκτήτες του τεμαχίου, μέσα στο οποίο υπάρχουν πορτοκαλιές, φοίνικες και άλλα δέντρα, «περιποιούνταν το χωράφι και το διατηρούσαν καθαρό και τα φυτά ζωντα­νά…» Σήμερα «τα χόρτα φτάνουν στο ένα μέ­τρο… φίδια και ποντίκια περνούν στις αυλές των γειτονικών σπιτιών, αλλά κανένας δεν έκρινε σωστό να καθαριστεί και να διατηρη­θεί αυτός ο φυσικός πνεύμονας…»

Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις επι­λογές του δήμου, οι κάτοικοι της περιοχής υποδεικνύουν την ανάγκη να γίνει άμεσα κατάλληλος καθαρισμός και περιποίηση των δέντρων και να μετατραπεί αυτός ο χώρος σε ένα ανοικτό πάρκο που θα σπάζει τους τερά­στιους όγκους τσιμέντου που δημιουργούν οι πολυκατοικίες και τα άλλα μεγάλα κτίσματα που πνίγουν την περιοχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy