Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη διάλεξη με θέμα ‘Μιλώντας στα παιδιά για τον καρκίνο’ η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η δρ Κατερίνα Φλωρά, Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας. Στη διάλεξη οι δυο ομιλήτριες προσέγγισαν το θέμα του παιδικού καρκίνου με ιδιαίτερη προσοχή κι ευαισθησία.
Η Dominique Verplancken-Κανάρη (Kλινική Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Ψυχο-Ογκολόγος) παρουσίασε το θέμα του παιδικού καρκίνου, εστιάζοντας στα βιώματα των καρκινοπαθών παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία, και με αντίστοιχες εισηγήσεις για την ενδυνάμωση του οικογενειακού, φιλικού, σχολικού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος με απώτερο στόχο τη θετική αντιμετώπιση και ομαλή επανένταξη των παιδιών.

Η Δήμητρα Σωκράτους (Εκπαιδευτικός, Θεατροπαιδαγωγός, Συγγραφέας) κατέθεσε την εμπειρία συγγραφής και παρουσίασης του βιβλίου της για παιδιά ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’, μια ιδιαίτερη ιστορία για την αναζήτηση της παιδικής αλήθειας και κατανόησης για τον καρκίνο, η οποία δίδεται μέσα από συμβολισμούς, μεταφορές, θετικότητα και χιούμορ. Με αφορμή το βιβλίο πραγματοποιούνται διαδραστικές αφηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια σε παιδιά κι ενήλικες.
Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με συζήτηση στην οποία διαφάνηκε η έντονη ανάγκη για περαιτέρω δράσεις ενημέρωσης στο θέμα του παιδικού καρκίνου και της διαχείρισής του απευθυνόμενες σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων Π.Ο.Ε.Δ. Πάφου, η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. Πάφου, Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Πάφου.