Μην πυροβολείτε τον αγγελιαφόρο

Της Μαρίας Φράγκου

Μπορεί κανείς να μας σούρει πολλά εμάς των δημοσιογράφων. Και ανευθυνότητα επιδεικνύουμε, πολλές φορές, στην προβολή και παρουσίαση μιας είδησης ενώ στην προσπάθειά μας να δώσουμε πρώτοι την πληροφόρηση, συμβαίνει συχνά να μη διασταυρώνουμε την πληροφορία μας… Και τάσεις εντυπωσιοθηρίας μπορεί να μας καταλογίσει κανείς… Που κυνηγώντας τις εντυπώσεις χάνουμε την ουσία. Καταντήσαμε, όμως, οι δημοσιογράφοι «η συτζιά του μαύρου», όπως καθιερώθηκε να λέγεται… Για ό,τι άσχημο, κακό και άνοστο συμβαίνει στην Κύπρο ή αλλού, πυροβολούμε τον αγγελιαφόρο.

Είπαμε, φταίμε για πολλά. Και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η τεχνολογία αναπτύχθηκε και σαν αστραπή μεταδίδονται τα νέα από τη μια άκρη της χώρας ώς την άλλη, από την μια άκρη του κόσμου ώς την άλλη, η εντυπωσιοθηρία που λέγαμε πριν, γίνεται εντονότερη. Και φτάσαμε στον κόσμο των λάικ και των κλικ, που δημοσιογράφοι καθίστανται όλοι… Και χάσαμε και τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα και την υπευθυνότητα… Γιατί παρεισέφρησαν(;) λογιών λογιών φυντάνια που λαθροβιούν σε βάρος της εγκυρότητας και της υπευθυνότητας, όπως γράψαμε ξανά.

Και κάθε ένα κλικ μετριέται με τα ευρώ της διαφήμισης. Και ανέλαβαν ανεύθυνοι και λαϊκιστές να μας ενημερώνουν «άμεσα» ή «συμβαίνει τώρα», για δυστυχήματα, ατυχήματα, θανάτους. Πριν ενημερωθούν οι συγγενείς, πριν γίνει διακρίβωση και εξακρίβωση.
Όλα τούτα πρώτοι εμείς οι δημοσιογράφοι, συντεταγμένα και θεσμικά, τα καταγγέλλουμε.
Μόνο που δεν φταίνε πάντα και για όλα οι δημοσιογράφοι. Ο κανιβαλισμός που συντελείται, ιδιαίτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι έργο των δημοσιογράφων. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό με το πεντάμηνο βρέφος, κανένας δημοσιογράφος δεν «αστρονόμησε» βιασμό ή φαντάστηκε σεξουαλική κακοποίηση. Ως αγγελιαφόρος, ο δημοσιογράφος μετέφερε την είδηση. Έγιναν υπερβολές σε τίτλους; Αναντίλεκτα.


Έγιναν υπερβολές στην αξιολόγησή της ως πρώτη είδηση; Να το συζητήσουμε. Έγκλημα η αποκάλυψη της εθνικότητας θύματος και φερόμενου ως θύτη; Αναμφίβολα. Το πρωτογενές υλικό, ωστόσο, δεν το έδωσαν οι δημοσιογράφοι. Ούτε και το αποκάλυψαν αυτοί. Ως εκ τούτου, ας μην είμαστε πάντα τόσο επικριτικοί με τους δημοσιογράφους.

Τούτων λεχθέντων, θυμήθηκα το παράπονο του συναγερμικού προέδρου με τους δημοσιογράφους, πως τάχα έστηναν μόνοι τους ειδήσεις περί υποψηφιότητας ή μη της Άννας Βίσση στις επικείμενες ευρωεκλογές. Και πως αν οι λειτουργοί του Τύπου τον ρωτούσαν ή του τηλεφωνούσαν θα αποφεύγονταν τα fake news. Και ούτε πως οι ίδιοι οι συναγερμικοί, ηθελημένα ή μη, σκοπίμως ή όχι, διέδιδαν και επιβεβαίωναν πως ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος μιλά με την αοιδό ή πως είναι στο ακουστικό πότε η μια πλευρά, πότε η άλλη για την τελική επιβεβαίωση…

Οι δημοσιογράφοι δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Και λάθη γίνονται και παραλείψεις και παραπληροφόρηση, πολλές φορές. Πρώτοι εμείς λέμε και καταγγέλλουμε όταν αγνοούνται δεοντολογία και υπευθυνότητα. Χάσαμε την έξωθεν καλή μαρτυρία από περιστατικά διόγκωσης της πληροφόρησης, ψευδών ειδήσεων… Δεν αφορούν το σύνολο των δημοσιογράφων, ωστόσο, για αυτό ας μη γενικεύουμε το θέμα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.