Μήνυμα Ειρήνης και επανένωσης έστειλαν χθες βράδυ χιλιάδες Κύπριοι που βρέθηκαν στο γήπεδο της Τσετίνγκαγια στη νεκρή ζώνη, για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε διακήρυξη προς τους δύο ηγέτες για την επίλυση του Κυπριακού.

Για τους εργαζομένους της Κύπρου, η Πρωτομαγιά αποτελεί και μέρα επιβεβαίωσης της προσήλωσής τους στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη για την Πρωτομαγιά, που εξέδωσαν οι συντεχνίες ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN, στο πλαίσιο δικοινοτικής πρωτομαγιάτικης εκδήλωσης, στο Λήδρα Πάλας.

Οι συντεχνίες καλούν τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και μακριά από σκοπιμότητες και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα να επικεντρωθούν στα εναπομείναντα θέματα, με στόχο της επίτευξη λύσης.

Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται ότι οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και ότι “το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων οι οποίες πρέπει να στοχεύουν σε μια λύση αρχών που θα επανενώνει την Κύπρο και που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων. Η στασιμότητα δεν λειτουργεί υπέρ της λύσης αλλά, αντίθετα παγιώνει το στάτους κβο και ευνοεί τη διχοτόμηση”, προσθέτουν οι συντεχνίες.

Αναφέρουν ακόμη ότι στην πατρίδα μας οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι οποίες επιβάλλονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο.

Επίσης, καλούν τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου.

Καλούν σε αγώνα για λύση του Κυπριακού και για την επανένωση του τόπου και του λαού, για στήριξη της ειρηνικής συμβίωσης, για αγώνα ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας της απορρύθμισης της εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και για ανάπτυξη κοινών αγώνων για υπεράσπιση των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων που παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

Σε ομιλία του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι κουβαλούμε μια βαριά κληρονομιά, την κληρονομιά που μας άφησαν παρακαταθήκη οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρωτοπόροι.

“Στο όνομα αυτής της περήφανης κληρονομιάς επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την πάλη μας για να επανενώσουμε την Κύπρο. Να μπολιάσουμε το μέλλον με ελπίδα και προοπτική. Να υπερασπιστούμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων”, ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ.