Της Ελένης Μαύρου

Το προσχέδιο της έκθεσης του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες για το Κυπριακό, που κυκλοφόρησε πριν λίγες µέρες, είναι πολύ διαφωτιστικό και στέλνει µηνύµατα προς όλες τις πλευρές.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επαναλαµβάνει ότι το στάτους κβο δεν αποτελεί βιώσιµη επιλογή και, ουσιαστικά, προειδοποιεί ότι δεν θα παραµείνει αναλλοίωτο. Μπορεί στο µυαλό κάποιων να κρυφοπαίζει η άποψη ότι µπορούµε να αφήσουµε τα πράγµατα όπως είναι, όµως το στάτους κβο είναι αδιαµφισβήτητα τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ευηµερία του τόπου και επικίνδυνο για τη µελλοντική επιβίωση της Κύπρου.


Επαναλαµβάνει ακόµα ότι «η περίοδος των ατελείωτων διαπραγµατεύσεων βρίσκεται πίσω µας» προειδοποιώντας αυτούς που κωλυσιεργούν, επιδιώκοντας µιαν ανοιχτή διαδικασία διαβουλεύσεων, ότι αυτή η τακτική δεν θα γίνει αποδεκτή.
Υπογραµµίζει -για µια ακόµα φορά- ότι εδώ και δεκαετίες το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «υποστηρίζει σταθερά µια ∆ιζωνική, ∆ικοινοτική Οµοσπονδία, που αντικατοπτρίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».

Υπενθυµίζει ότι αυτό τον στόχο εξυπηρετεί το Πλαίσιο που ο ίδιος κατέθεσε στις 30 Ιουνίου 2017 (αχ αυτή η ηµεροµηνία) για συζήτηση των εναποµείναντων βασικών ζητηµάτων. Ξεκαθαρίζει µάλιστα ότι παρ’ όλη τη φραστική αποδοχή των συγκλίσεων και του Πλαισίου του, στην πράξη δεν έχει επιτευχθεί καµία πρόοδος για επανέναρξη των συνοµιλιών.
∆εν χρειαζόταν βέβαια να µας το πει ο κ. Γκουτέρες. Εδώ και δυόµισι σχεδόν χρόνια, βλέπουµε να ξεφυτρώνουν «ευφάνταστες» ιδέες που συγχύζουν, όχι µόνο τη διεθνή κοινότητα αλλά και εµάς και παραπέµπουν την επανέναρξη διαπραγµατεύσεων στο αόριστο µέλλον.

Αν πραγµατικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε, όπως διακηρύττει, να προστατέψει το Πλαίσιο Γκουτέρες, δεν θα έθετε κάθε λίγο και λιγάκι νέες ιδέες που είναι εκτός του πλαισίου.

∆εν θα άνοιγε θέµατα συµφωνηθέντα όπως η πρόταση για αποκεντρωµένη οµοσπονδία (την οποία ποτέ δεν συγκεκριµενοποίησε), την ώρα που οι οµοσπονδιακές αρµοδιότητες ήταν συµφωνηµένες. Ούτε θα «ανακάλυπτε» ξαφνικά το κοινοβουλευτικό σύστηµα ενώ είχε ήδη συµφωνηθεί το προεδρικό πολίτευµα. Ούτε θα δαιµονοποιούσε τη σύγκλιση για λήψη των αποφάσεων από το Υπουργικό Συµβούλιο µε πλειοψηφία που να περιλαµβάνει τουλάχιστον µία θετική ψήφο από Τουρκοκύπριο Υπουργό που επίσης ήταν συµφωνηµένη (θυµίζουµε ότι η µία θετική ψήφος αντικατέστησε τα βέτο της Ζυρίχης).

Αν δεν ήταν έτσι τα πράγµατα, τότε γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεση που είχε υποβάλει τον Σεπτέµβριο του 2017, ενηµέρωνε ότι προς το τέλος της ∆ιάσκεψης «οι πλευρές είχαν ουσιαστικά επιλύσει το κοµβικό ζήτηµα της αποτελεσµατικής συµµετοχής»;

Και για να µην ξεχνιόµαστε: εξουδετερώνοντας το Πλαίσιο Γκουτέρες εξουδετερώνεται και η ξεκάθαρη θέση του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόµη και της Βρετανίας, για άµεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και των επεµβατικών δικαιωµάτων και ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευµάτων.

Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκφράζει πρόθεση συνέχισης της προσπάθειας για επανέναρξη των συνοµιλιών παρότι είναι φανερό ότι διατηρεί χαµηλές προσδοκίες. ∆εν έχει κι άδικο. Με τις παλινωδίες του προέδρου Αναστασιάδη από τη µια και την αρνητική στάση που τηρεί η Τουρκία, από την άλλη, οι προοπτικές για το Κυπριακό δεν είναι ευοίωνες.