Μήνυμα ΑΚΕΛ προς το 13ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

Μήνυμα ΑΚΕΛ προς το 13ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

Το ΑΚΕΛ απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο 13ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας που πραγματοποιείται σήμερα, 9 Αυγούστου:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας, στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΤ που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, τα δίκαια της εργατικής τάξης, την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Το ΑΚΕΛ εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες του 13ου Συνεδρίου σας, το οποίο λαμβάνει μέσα σε συνθήκες που οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας και όλα τα αδιέξοδα του σύγχρονου καπιταλισμού.

Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΤ υπενθυμίζουν την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας σας, μια πορεία γεμάτη με αγώνες και θυσίες.

Γνωρίζουμε και παρακολουθούμε στενά τους σημερινούς αγώνες και την δράση του ΚΚ Τουρκίας ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης AKP-MHP υπέρ των δικαίων των εργαζομένων, ενάντια στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό που συρρικνώνει το κοσμικό κράτος, ενάντια στις αντιδημοκρατικές διώξεις και τα αντιδραστικά σχέδια της κυβερνώσας παράταξης για το εσωτερικό της χώρας και στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της στη Συρία και ευρύτερα στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι το ΚΚΤ δρα και αγωνίζεται μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Ωστόσο, η πρωτοπόρα δράση σας, η σημαντική αύξηση των μελών του Κόμματος, η ανοδική πορεία που καταγράφεται στα εκλογικά αποτελέσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι στοιχεία που δημιουργούν ελπίδες και αισιοδοξία για το μέλλον του αγώνα σας για την κοινωνική αλλαγή, για ένα ανεξάρτητο, κοσμικό, ειρηνικό και σοσιαλιστικό κράτος. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του στον αγώνα σας.

Όπως έχουμε διακηρύξει πολλές φορές στο παρελθόν, οι λαοί των χωρών μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Κοινός εχθρός των λαών μας –όπως και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου- είναι ο ιμπεριαλισμός, το ΝΑΤΟ, ο εθνικισμός-σοβινισμός. Μέσα στις στιγμές που διέρχεται η γειτονιά μας, οι δυνάμεις της ειρήνης και της προόδου στις χώρες μας καλούνται να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και πολεμικής έντασης, ενάντια στη δημιουργία τετελεσμένων με την ισχύ των κανονιοφόρων, ενάντια στον εθνικισμό-σοβινισμό. Για να λυθούν τα προβλήματα στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με σεβασμό στην κυριαρχία κάθε κράτους, στο δικαίωμα των λαών μας να ζήσουν ειρηνικά και κυρίαρχα στην πατρίδα τους.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ιδιαίτερα την αντιμπεριαλιστική διεθνιστική στάση των Τούρκων κομμουνιστών στο πρόβλημα της κατοχής και διαίρεσης της πατρίδας μας. Εκτιμούμε την αλληλεγγύη του ΚΚ Τουρκίας στον αγώνα της Κύπρου για να απελευθερωθεί και να επανενωθεί η πατρίδα μας, για να ζήσει ο κυπριακός λαός -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- ενωμένος, ελεύθερος και αφέντης στην πατρίδα του. Χωρίς ξένους κηδεμόνες και εγγυητές. Χωρίς κατοχικά στρατεύματα και συρματοπλέγματα. Για να είναι η Κύπρος γέφυρα ειρήνης και φιλίας των λαών της περιοχής και όχι προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ο εποικισμός του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου και η συστηματική προσπάθεια οικονομικοπολιτικής και πολιτισμικής αφομοίωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία σημαίνουν μια καθημερινή εμβάθυνση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου. Επιπρόσθετα, οι εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα συνιστά μια ωμή παραβίαση Ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ που ρητά απαγορεύουν κάτι τέτοιο και ταυτόχρονα, θα πλήξει καίρια τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού. Την ίδια ώρα, οι παράνομες γεωτρήσεις της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυναμιτίζουν ολόκληρο το σκηνικό της περιοχής.

Αυτά τα δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συμφωνημένη λύση του Κυπριακού η οποία θα προνοεί τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων, την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και την επανένωση του νησιού και του λαού μας με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για το ΑΚΕΛ, η αποτροπή της διχοτόμησης, η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου και του λαού της αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση στον αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού της Κύπρου για ειρηνικό και σοσιαλιστικό μέλλον. Ταυτόχρονα όμως, η λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει στην επίλυση ανοικτών προβλημάτων στην περιοχή, στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αλληλεγγύη του ΚΚΤ και συνολικά του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στον αγώνα μας είναι πολλαπλά πολύτιμη στις σημερινές συνθήκες.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση των σχέσεων των Κομμάτων μας σε διμερές επίπεδο καθώς και σε πολυμερές επίπεδο όπως είναι το πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Η ενότητα δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι επιβεβλημένη σήμερα μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας, τον πόλεμο, το φασισμό, την πυρηνική απειλή, την περιβαλλοντική καταστροφή, τη γενική σήψη του καπιταλιστικού συστήματος.

Απευθύνουμε χαιρετισμό στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες της Τουρκίας με την πίστη ότι τα πισωγυρίσματα και οι «χειμώνες της Ιστορίας» που περνά σήμερα ο κόσμος είναι προσωρινά. Ο τροχός της Ιστορίας πάντα θα προχωρεί και η ανθρωπότητα στο τέλος θα κάνει το βήμα προς τα εμπρός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον των λαών.

Ζήτω η φιλία ΑΚΕΛ-ΚΚΤ
Ζήτω η ειρήνη και ο σοσιαλισμός.»