Η Vatan (24.02.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι όλοι όσοι ζουν στα κατεχόμενα επιθυμούν το μέρος αυτό να είναι μια «φιλική γεωγραφική περιοχή για την Τουρκία». Μιλώντας προψές σε συγκέντρωση οπαδών του στην κατεχόμενη Κερύνεια με τίτλο «Βραδιά Εμπιστοσύνης και Αποφασιστικότητας», ο Ακιντζί ανέφερε και το εξής: «Δεν έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε άλλη επιθυμία από το καλό της Τουρκίας και των αδελφών μας στην Τουρκία, από την επίτευξη ενός πιο ευτυχισμένου μέλλοντος γι’ αυτούς. Όμως, από την άλλη αναμένουμε να τυγχάνει σεβασμού και ο δικός μας τρόπος ζωής, ο δημοκρατικός, κοσμικός μας τρόπος ζωής στην βάση των αρχών του Ατατούρκ. Δεν αποδεχόμαστε να μας λέει κανείς ‘έτσι πρέπει να ζείτε την ζωή σας’».

Επανέλαβε ότι η πιο ρεαλιστική επιλογή για λύση του Κυπριακού είναι ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα όπου θα υπάρχουν δύο πολιτικά ίσα ιδρυτικά κράτη, κάτι που υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποτελεί την επίσημη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας. «Εναλλακτική αυτού είναι η εδραίωση του στάτους κβο, δηλαδή της διαίρεσης», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν το θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός. Δεν το θέλουν και οι άνθρωποί μας που ήρθαν πριν χρόνια εδώ και όποια και αν είναι η προέλευσή τους μοιράζονται την ίδια τύχη με εμάς σε αυτά τα χώματα».

Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσουν με εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα τον δρόμο τους τροφοδοτώντας τον στόχο της λύσης με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Απαριθμώντας τα ΜΟΕ που εφάρμοσαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από το 2015 και εντεύθεν, ο Ακιντζί είπε ότι εφάρμοσαν περισσότερα ΜΟΕ από εκείνα που είχαν αποφασιστεί το 2015.

Είπε επίσης ότι η διαδικασία έφτασε στα πρόθυρα της λύσης στο Κραν Μοντάνα, κάτι που εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες με την δήλωση ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία». Πρόσθεσε και το εξής: «Για πρώτη φορά μετά το 1960 έγινε μια πενταμερής συνάντηση με την συμμετοχή και των εγγυητών και πλησιάσαμε τόσο κοντά στην λύση. Και εμείς κινηθήκαμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκεί στα σημεία που έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, χωρίς ποτέ να είμαστε ενδοτικοί και προστατεύοντας τα δικαιώματά μας. Καταβάλαμε προσπάθεια για μιαν φόρμουλα διζωνική, δικοινοτική βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο ιδρυτικών κρατών, όπου η ελευθερία και η ασφάλεια θα ίσχυαν και για τις δύο κοινότητες».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, είπε ότι αυτό είναι θετικό από την άποψη του ότι περιέχει τις αρχές πάνω στις οποίες στέκεται με ευαισθησία ο τουρκοκυπριακός λαός. Σημείωσε ότι το κείμενο που ενέκριναν και οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνει ξεκάθαρα τον στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, διαλύει την σύγχυση που κατεβλήθη προσπάθεια να δημιουργηθεί στον στόχο της λύσης, τονίζει έγγραφα που περιέχουν σημαντικά στοιχεία όπως η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις και η εκ περιτροπής προεδρία και διευκρινίζει το θέμα μιας διαδικασία με στόχο την στρατηγική συμφωνία και χωρίς ανοικτό τέλος. Είπε ότι από την συνάντηση στο Βερολίνο βγήκε μια σύντομη δήλωση αλλά με ισχυρό περιεχόμενο και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να αξιοποιήσει την ευκαιρία για λύση μέχρι τέλους μέσω αυτού του αποτελέσματος.

Επαναλαμβάνοντας ότι μετά τις «εκλογές» που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο στα κατεχόμενα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα εμπλακεί στην διαδικασία, ο Ακιντζί σημείωσε ότι θα στηθεί ξανά το τραπέζι και θα τους χτυπήσει την πόρτα η λύση. «Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε διευκρινίζοντας πως είτε θα βαδίσουν όλοι μαζί τον δρόμο της λύσης ως μια σύγχρονη, δημοκρατική, ελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα ισχύουν οι αρχές δικαίου και δεν θα έχει θέση ο θρησκευτικός φανατισμός, είτε θα καταστεί πιο μόνιμη η διαίρεση. Είπε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη εντός της ΕΕ και πρόσθεσε ότι παραπλανούν τον «λαό» όσοι λένε ότι αυτό είναι εφικτό και ότι δεν το θέλει ο Ακιντζί.