Μήνυμα αλληλεγγύης Ακιντζί και πρόταση μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη στις δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ Ραλλή Παπαγεωργίου και Οντούλ Ασίκ, κατεχόμενη Λευκωσία 3 Αυγούστου 2019. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Τον αγώνα ενάντια σε αυτό τον θανατηφόρο ιό που εξαπλώνεται τον δίνουμε μαζί με όλο τον κόσμο, είπε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφέροντας πως ό,τι έπραξε και πρότεινε από την πρώτη μέρα το έκανε για το καλό του “λαού” και μπορεί κάποιοι να μην τα θεωρούν επαρκή ή να τα θεωρούν λάθος, αλλά «κανείς να μην προσπαθεί σε μια τέτοια περίσταση, να με σύρει σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση».

Δεν είναι αυτό που ο κόσμος χρειάζεται, τώρα είναι η ώρα για αλληλεγγύη για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτές τις αντίξοες συνθήκες με τις λιγότερες απώλειες, έγραψε στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Ακιντζί. Σημειώνει δε τα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, όπως στην Τουρκία, αλλά και τις δυσάρεστε ειδήσεις από την Αγγλία για τους Τ/κ που χάνουν εκεί τη ζωή τους. Ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των Τ/κ του Λονδίνου, όπως και των δύο Γερμανών που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα λόγω του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, από το γραφείου του Τ/κ ηγέτη δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα οι προτάσεις της συμβουλευτικής του ομάδας για τα θέματα οικονομίας υπό τη μορφή έκθεση; για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το επιμελητήριο των Τ/κ εμπόρων και καταστηματαρχών στο ψευδοκράτος υπάρχουν περίπου 10.000 τέτοιες επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται περίπου 40.000 άτομα. Το 80% αυτών των επιχειρήσεων από τις 14 Μαρτίου είναι κλειστές.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν, όπως αναφέρεται στην έκθεση, 32.000 εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις και οι οικογένειές τους έχουν δυσκολία να τα βγάλουν πέρα, ενώ το 12% των ιδιοκτητών τέτοιων επιχειρήσεων δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Υποστηρίζει ότι 6.400 άτομα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς δουλειά και 25.600 άτομα, εργαζόμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις, να έχουν σοβαρές δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα.

Τα ευρήματα της έρευνας της ομάδας για θέματα οικονομίας της «προεδρίας» καθώς και οι προτάσεις έχουν, όπως επίσης αναφέρεται, προωθηθεί στο γραφείο του «πρωθυπουργού». Το συμβούλιο οικονομικών συμβούλων, όπως ονομάζεται, είχε στις 30 και 31 Μαρτίου 150 συνεντεύξεις με μέλη του επιμελητηρίου των εμπόρων και καταστηματαρχών, ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στην έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση «είναι πιο καταστροφική από ότι φαίνεται και πιστεύεται», σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό για την τ/κ οικονομία να συνεχίσουν να υπάρχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι η άμεση λήψη μέτρων για όσους μεσοπρόθεσμα βρίσκονται σε δύσκολη θέση και όχι μόνο μέσο του πακέτου στήριξης που έχει ανακοινώσει η «κυβέρνηση» για εγγυημένα δάνεια και δάνεια για την πληρωμή επιταγών και μισθοδοσίας.

Όπως έγινε και σε άλλες χώρες, η ομάδα του Τ/κ ηγέτη εισηγείται τη στήριξη των μισθών των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τον όρο της μη απόλυσής τους, να βοηθήσει η «κυβέρνηση» την πληρωμή των ενοικίων των χώρων εργασίας τέτοιων επιχειρήσεων οι οποίες θα επιστρέψουν τα ποσά με το μήνα και τα δάνεια για την πληρωμή ενοικίων, ενυπόθηκων δανείων, μισθών, ηλεκτρικού, νερού και άλλων λειτουργικών εξόδων που θα δοθούν σε τέτοιες επιχειρήσεις που θα μπουν σε πρόγραμμα στήριξης, να είναι άτοκα.

Σημειώνεται επίσης ότι τέτοιου είδους βοήθεια, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, καλύπτεται και από το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους.

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy