Μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τον Ρώσο ομόλογό του

Μήνυμα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβίβασε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος είχε σήμερα συναντήσεις, στη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας προηγουμένως υποδεχθεί τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ στο Κάιρο.

«Το επιβεβαιώνω», είπε για το θέμα ο κ.Λαβρόφ, αναφερόμενος σε απάντηση του Αιγύπτιου ομολόγου του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με το πέρας των συνομιλιών των δύο Υπουργών, σχολιάζοντας ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να ακούσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, η οποία στοχεύσει στη διευθέτηση όλης της τωρινής κατάστασης στο καθολικό της πλαίσιο», ωστόσο «ακούσαμε για άλλη μια φορά μέσω του κ. υπουργού (σ.σ. της Αιγύπτου) το διαβιβασθέν μήνυμα ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει, η Ρωσία πρέπει να αποχωρήσει, τότε όλα θα είναι καλά».

Ο κ. Λαβρόφ συμπλήρωσε όμως ότι «κάτι δεν διαβίβασε ο Μπλίνκεν», καθώς «το δεύτερο μέρος της έκκλησης, το αληθινό συμφέρον των ΗΠΑ και της Δύσης το εξέθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, όταν χθες βρέθηκε στη Ν.Κορέα και σε μια από τις ομιλίες του είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί, πρέπει να νικηθεί και ότι η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει ήττα της Ουκρανίας, διότι τότε θα ηττηθεί η Δύση, θα ηττηθεί όλος ο κόσμος».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο Στόλτενμπεργκ είχε την τόλμη να μιλήσει όχι μόνο εκ μέρους των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και εκ μέρους όλων των υπόλοιπων χωρών του κόσμου».

«Εδώ όλα είναι αρκετά κατανοητά, λόγος κάθε άλλο γίνεται παρά για την Ουκρανία», είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας πως «το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο δεν έχει ουδεμία ανεξαρτησία, εκπληρώνει τη βούληση του κυρίαρχου, των ΗΠΑ και όλης της υπόλοιπης Δύσης, η οποία τέθηκε υπό την Ουάσιγκτον… ώστε να μην επιτραπούν στη διεθνή σκηνή οποιαδήποτε γεγονότα, που έστω κάπως θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τη διεκδίκηση από τις ΗΠΑ της ηγεμονίας στον σύγχρονο κόσμο».

Αναφερόμενος στα σχέδια ενίσχυσης των εξοπλιστικών συστημάτων, που παρέχουν δυτικές χώρες στην κυβέρνηση του Κιέβου, ο κ. Λαβρόφ σχολίασε ότι «ό,τι και να λένε οι δυτικοί μας εταίροι, όσο και αν προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους ως προς τη χορήγηση όπλων στην Ουκρανία, όλοι κατανοούν πλήρως τα πάντα: λόγος γίνεται για το ότι το ΝΑΤΟ ήδη προ πολλού καιρού ευθέως έχει εμπλακεί σε υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».

Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, «όλα αυτά τα βλέπουμε και δεν τα παρατηρούμε απλώς, αλλά λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επιτραπούν περαιτέρω προσπάθειες να μετατραπεί η Ουκρανία σε μια ακόμη πιο οξεία απειλή για την ασφάλειά μας», ενώ, όπως είπε οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην σταθεί δυνατό να εκπληρωθούν τα σχέδια της Δύσης και δεν πρόκειται να εκπληρωθούν».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Αιγύπτου, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι έπειτα από αίτημα των «Αιγύπτιων φίλων» ενημέρωσε αναλυτικά τους συνομιλητές του σχετικά με «τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», αλλά και «για το μακρύ χρονικό διάστημα της υπονόμευσης των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες προηγήθηκαν της σημερινής κατάστασης και ενεργά χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς της Ουκρανίας και τις δυτικές χώρες, ώστε να τροφοδοτηθεί αυτό το καθεστώς για να ετοιμάζει πόλεμο κατά της Ρωσίας, πράγμα, που τώρα ανοιχτά αναγνώρισαν οι υπογράφοντες τις συμφωνίες, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο, οι (σ.σ. πρώην) επικεφαλής Γερμανίας και της Γαλλίας, η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Ολάντ».

Μάλιστα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών συνέκρινε τις συμφωνίες του Μινσκ και την τύχη τους με τη στάση της Δύσης έναντι της συμφωνίας για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, εκφράζοντας την ανησυχία του και την εκτίμηση ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος της Δύσης, πρωτίστως των μελών της Συμφωνίας, διότι ξεκίνησαν μια ξεκάθαρη πολιτική κατάργησης αυτού του σημαντικότατου εγγράφου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΣΑ του ΟΗΕ».

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε επίσης τη σοβαρή ανησυχία της Μόσχας «από την αρνητική δυναμική εξέλιξης της κατάστασης στη ζώνη της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ».

Μεταξύ άλλων θεμάτων, που συζητήθηκαν, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών ξεχώρισε την επιδίωξη της Αιγύπτου όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να αυξήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία ως προς την εισαγωγή σιτηρών, «ένα από τα κομβικά στρατηγικά προϊόντα για εμάς και φυσικά για τον αιγυπτιακό λαό», αλλά και άλλων προϊόντων, καθώς και την επιδίωξη να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών με τη Ρωσία απευθείας στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy