Μήνυμα αντίδρασης ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας

«Ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ – Ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι παρευρισκόμενοι σε συμβολική εκδήλωση καταδίκης της στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη η οικοδόμηση του Κέντρου Εκπαίδευσης για Θέματα Συνοριακής Ασφάλειας (CYCLOPS).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο χώρο όπου διεξάγονται έργα για να στεγαστεί το CYCLOPS στη Λάρνακα, πλησίον από το πρώην Κτήμα Μακένζι, και διοργανώθηκε από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με τη στήριξη του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ. Η εκδήλωση είναι η ανταπόκριση του ΠΣΕ στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για την οργάνωση αντιΝΑΤΟϊκών κινητοποιήσεων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του ΝΑΤΟ, την πρωτεύουσα του ιμπεριαλισμού και του παγκόσμιου κεφαλαίου, τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΣΕ, Στέλιος Σοφόκλης.198976912 4008491932580159 5981905134403675068 N1

Γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenber, η συνάντηση «είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ ως η διαρκής ενσωμάτωση του δεσμού μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής». Υπογράμμισε ότι η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιβεβαίωση πως το παγκόσμιο κεφάλαιο συνδέεται με τη βιομηχανία πολέμου που είναι το ΝΑΤΟ. Επεσήμανε πως «οι σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ μετά από εκλογές των ΗΠΑ ήταν παραδοσιακά το σκηνικό για τη συμμαχία για την προώθηση της “ενότητας”: Καλωσορίστε έναν νέο Αμερικανό Πρόεδρο και συμφωνήστε για πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους». «Οι νέοι στόχοι, αφού θεωρητικά “ξεμπέρδεψαν σε κάποιες χώρες με την τρομοκρατία”, σκοτώνοντας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα και απλούς πολίτες και καταστρέφοντας το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, την Υεμένη και πολλές άλλες χώρες, ανακάλυψαν τις “επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, τη συνεχιζόμενη απειλή της τρομοκρατίας, τις κυβερνοεπιθέσεις, τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και την άνοδο της Κίνας”», συμπλήρωσε ο Σ. Σοφόκλης.

Εξήγησε ότι με «την τρομοκρατία της Τουρκίας ενάντια στον κυπριακό λαό και αυτή του Ισραήλ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης δεν ασχολούνται, αφού συνεχίζουν να είναι τα σκυλιά του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία ανακάλυψαν ξανά ένεκα των ενεργειακών πόρων και της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή». Υπογράμμισε πως για τους φιλειρηνιστές ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι σαφής, εξηγώντας ότι είναι μέρος μιας στρατηγικής για την ανανέωση και την ενίσχυση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και για την απόκρυψη των τεράστιων εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εστιάζοντας τη συζήτηση σε υποτιθέμενους εξωτερικούς εχθρούς. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, σαν ο στυλοβάτης του ΝΑΤΟ, μέσα σε αυτά τα πλαίσια «ανακάλυψε» την Κύπρο σαν δεινό σύμμαχο, αφού η δεξιά κυβέρνηση του συναγερμικού Προέδρου Αναστασιάδη προετοίμασε το έδαφος με τη λεγόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», η οποία βαρεί πάρα πολύ προς δυσμάς βασισμένη και σε παλαιότερη δήλωση του κυρίου Αβέρωφ Νεοφύτου ότι «η Κύπρος ανήκει στη Δύση».

Υπενθύμισε πως ένα από τα πρώτα βήματα που έκαναν οι ΗΠΑ ήταν το νομοσχέδιο των Μενέντεζ – Ρούμπιο, το οποίο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και όπως φαίνεται στην εξέλιξη που πήρε είναι εν μέρει και «παιδάκι» του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλιώς δεν δικαιολογείται η πλήρης υιοθέτησή του από τον υπουργό. «Και το αποτέλεσμα δεν άργησε να έλθει. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού προχώρησε σε τελετές για το περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης σε Θέματα Συνοριακής Ασφάλειας CΥCLOPS, που θα λειτουργήσει στο έδαφος της χώρας μας ως κοινό πρόγραμμα ΗΠΑ – Κύπρου.

199168361 4008492119246807 2829685866293223642 N1

Πρόκειται για άλλο ένα βήμα στην πρόσδεση της Κύπρου στο άρμα των ΗΠΑ που επέλεξε και υλοποιεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη με πυξίδα τον διαβόητο νόμο Μενέντεζ – Ρούμπιο, ο οποίος προωθεί τα αμερικάνικα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε. Ο λαός μας και όλοι οι λαοί της περιοχής, πρόσθεσε ο Σ. Σοφόκλης, έχουν βέβαια ξεκάθαρη αντίληψη αν, διαχρονικά, τα σχέδια των ΗΠΑ για τη γειτονιά μας απέβησαν ποτέ υπέρ της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της σταθερότητας.

Υπογράμμισε ότι, ειδικότερα όσον αφορά στη λειτουργία του CYCLOPS, το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει θέσει ως στόχο του την αντιμετώπιση της δράσης «κακόβουλων περιφερειακών δρώντων» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν αξιολογούν ως κακόβουλο δρώντα την Τουρκία, αφού αποτελεί πολύτιμο ΝΑΤΟϊκό σύμμαχό τους, αντίθετα θεωρούν τη Ρωσία ως τον κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής. «Εναντίον ποιων τελικά θα λειτουργεί το περιβόητο Κέντρο; Και ποιο συμφέρον έχει η πατρίδα μας να σύρεται πίσω από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ εναντίον άλλων κρατών, με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είχε και θέλει να έχει άριστες σχέσεις;» διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.