Μήνυμα Γ.Γ. του ΟΗΕ η επίσκεψη ΝτιΚάρλο – Νέα συνάντηση και με Τατάρ ζήτησε ο Χριστοδουλίδης

Τα Η.Ε. συνεχίζουν να είναι πλήρως ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης

 

Η επίσκεψη τής αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα ότι συμμετέχει πάρα πολύ ενεργά στις προσπάθειες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούρτ, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Στιούαρτ είπε πως η συνάντησή τους ήταν πολύ καλή και πως συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού αυτή ήταν η πρώτη επίσημή τους συνάντηση ύστερα από την τελετή εγκατάστασης τού κ. Χριστοδουλίδη μετά την εκλογή του.

Ο κ. Στιούαρτ είπε πως η κ. ΝτιΚάρλο θα έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες στο πλαίσιο της επίσκεψής της για να ακούσει από αυτούς πώς βλέπουν τις προοπτικές για το πώς θα προχωρήσουν προς τα μπρος.

Υπογράμμισε πως «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να είναι πλήρως ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης ενός τρόπου για να προχωρήσουμε μπροστά για μια διευθέτηση στην Κύπρο και επί του παρόντος είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι έχει δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο ηγετών και αυτό είναι κάτι επί του οποίου θέλουμε πάρα πολύ να οικοδομήσουμε». Είπε ακόμη πως ο ίδιος θα συναντήσει, σήμερα Παρασκευή, τον κ. Τατάρ για προετοιμασία της επίσκεψης τής κ. ΝτιΚάρλο.

Ερωτηθείς αν μπορούν να υπάρχουν κάποιες προσδοκίες για κάτι καινούργιο από την επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο, όπως για παράδειγμα για μια νέα προσπάθεια, ο κ. Στιούαρτ ανέφερε πως «συζητούμε τα πράγματα με τις δυο πλευρές», επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός πως ο κ. Χριστοδουλίδης έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του. «Αλλά ναι βλέπουμε δυνατότητες ίσως όχι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες βλέπουμε πολλές δυνατότητες για κάποιες θετικές εξελίξεις», ανέφερε. Ερωτηθείς αν η κ. ΝτιΚάρλο προγραμματίζει να επισκεφθεί και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Στιούαρτ απάντησε: «Όχι σε αυτό το ταξίδι».

 

 

Νέα συνάντηση και με Τατάρ ζήτησε ο Χριστοδουλίδης
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κων/νος Λετυμπιώτης, είπε πως κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητά του και για μια κοινή συνάντησή του με την κ. ΝτιΚάρλο και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, την επόμενη βδομάδα. Ακόμη, όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούλησή του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ και την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε., για να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ βλέπει θετικά την πρόταση, αφού θεωρεί την Ε.Ε. ως έναν εταίρο που πρέπει να είναι ενεργός στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψη τής κ. ΝτιΚάρλο «στέλνει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το σπάσιμο του αδιεξόδου».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy