Μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία – Αντίγραφο του μνημονίου συναντίληψης ζήτησε το κυπριακό ΥΠΕΞ

 

Κι άλλο λάδι στη φωτιά έβαλε χθες ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσίευσε χάρτη με σημεία της «οριοθέτησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, από τον οποίο όμως έχει… εξαφανίσει το Καστελόριζο. Η νέα αυτή πρόκληση έρχεται σε συνέχεια της προχθεσινής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ που αμφισβήτησε ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της διεμήνυσε χθες στην Τουρκία ότι «θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα εγείρει απαίτηση για καταδίκη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ στη σημερινή του συνεδρία στο Λονδίνο. Πάντως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε… πραγματιστής γιατί η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, λέγοντας ότι με αυτήν εξουδετερώθηκε πλήρως ο χάρτης της Σεβίλλης. Χαρακτήρισε “παιδαριώδη” τη στάση Ελλάδας και Κύπρου να μην ανταποκριθούν σε προηγούμενες εκκλήσεις της Τουρκίας για συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την Αίγυπτο ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι κινείται με την Ελλάδα μόνο και μόνο για να στραφεί εναντίον της Τουρκίας και πως τα ελληνικά επιχειρήματα είναι ενάντια στα συμφέροντα της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού.

Ζητήθηκε αντίγραφο της συμφωνίας

Στο επίπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Κύπρος επηρεάζεται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στο μέρος εκείνο που «αποκόπτει» την ΑΟΖ με την Ελλάδα. Επηρεάζει δηλαδή τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα. Ανέφερε ακόμα ότι ζητήθηκε αντίγραφο του Μνημονίου Συναντίληψης που υπέγραψαν οι δύο χώρες από τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Κύπρο πριν αποφασίσει αν θα αποδεχθεί κλιμάκιο τεχνικών που θέλει να αποστείλει η Λιβύη για ενημέρωση του κυπριακού ΥΠΕΞ. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε χθες τον ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Νάσερ Κάμελ, τονίζοντας ότι οι αρμοδιότητες της Ένωσης για τη Μεσόγειο συμπίπτουν πλήρως με έναν από τους κύριους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία αφορά τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy