Μηνύματα προς ΗΠΑ από Ερντογάν αναχωρώντας για Βερολίνο

“Τον πόλεμο και πάνω από όλα τον εμπορικό πόλεμο κανένας δεν τον έχει κερδίσει. Κάθε απόφαση που λαμβάνεται μονόπλευρα ως αντάλλαγμα παίρνει απάντηση”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στέλλοντας μήνυμα προς τις ΗΠΑ πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για το Βερολίνο όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη από σήμερα μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος ειπε ότι “ο στρατηγικός μας συνεταιρισμός (με τις ΗΠΑ) που ξεπέρασε μέχρι σήμερα κάθε εμπόδιο θα ξεπεράσει και αυτή την ταραγμένη περίοδο”.

Σε ομιλία του στο Τουρκο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πάνω από 700 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία οι οποίες τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποίησαν 11,3 δις δολάρια επενδύσεις στη χώρα, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα οι τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν 4,6 δις δολάρια στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2017 ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών ήταν πάνω από 20 δις δολάρια, όπως είπε, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν 8,7 δις και οι εισαγωγές 12 δις.

“Όπως βλέπετε από αυτούς τους αριθμούς το εμπορικό ισοζύγιο είναι υπερ των ΗΠΑ και εναντίον της Τουρκίας. Παρά την εικόνα αυτή, η διοίκηση των ΗΠΑ πήρε προστατευτικά μέτρα εναντίον κάποιων προϊόντων της Τουρκίας επιβάλλοντας επιπλέον τελωνειακούς φόρους. Ένα από τα εμπόδια για την ανάπτυξη της οικονομικής μας συνεργασίας είναι η προσπάθεια του Τραμπ να επιτύχει τους πολιτικούς του στόχους μέσω του εμπορίου”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά προσβλέπουν με ελπίδα στο μέλλον των πολιτικών και εμπορικών σχέσεών της με τις ΗΠΑ.

Σήμερα φτάνει στο Βερολίνο

Ο Τούρκος Πρόεδρος φτάνοντας σήμερα στο Βερολίνο θα έχει επαφές με επιχειρηματίες και ομογενείς της Γερμανίας ενώ αύριο το μεσημέρι είναι η συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξή του το Ρόιτερς είπε ότι ελπίζει να αναζωογονηθούν οι διμερείς σχέσεις με τη Γερμανία και να αυξηθεί ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών.

Θα έχει συναντήσεις και με επιχειρηματικό κόσμο Γερμανία ενώ θα κάνει και τα εγκαίνια μεγάλου τζαμιού στην Κολωνία.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι θα προσφωνούσε τους Τούρκους της Γερμανίας, ωστόσο το Βερολίνο αντέδρασε και δεν δόθηκε άδεια τελικά. Αναμένεται μόνο να κάνει μια σύντομη ομιλία κατά τα εγκαίνια του τζαμιού. Πάντως στις 28 Σεπτεμβρίου οργανώνονται και διαδηλώσεις εναντίον του Τούρκου Προέδρου.

Πριν φτάσει στη Γερμανία ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα F.A.Z. ανέφερε ότι η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει την οργάνωση FETO (κίνημα Γκιουλέν) ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία με την Γερμανία πρέπει να εργαστούν μαζί για να εμποδίσουν τον εμπορικό πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την πολιτική Τραμπ μονόπλευρη και ανεύθυνη. Σημειώνεται ότι από 19 εκατομμύρια μεταναστών στην Γερμανία τα 3,5 είναι τουρκικής καταγωγής, δηλαδή το 14%.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.