«Μηνύματα συνεργασίας» έστειλαν οι ΥΠΕΞ των χωρών που συμμετείχαν στη «Συνδιάσκεψη της Νέγκεβ»

Η ιρανική περιφερειακή διείσδυση και η επικείμενη συμφωνία ελέγχου της πορείας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τονίστηκαν στις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μαρόκου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά το πέρας της διήμερης «Συνδιάσκεψης της Νέγκεβ» στο Σντε Μποκέρ του Νότιου Ισραήλ, της πρώτης του είδους της υπό τέτοια σύνθεση.

Οι κοινές δηλώσεις έγιναν στον απόηχο της χθεσινοβραδινής πολύνεκρης ένοπλης αραβικής επίθεσης στην ισραηλινή πόλη Χαντέρα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης της διάσκεψης, Γιαΐρ Λαπίντ, αναφέρθηκε εκτενώς στην χθεσινή επίθεση, λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε στους τρομοκράτες να καθορίζουν εκείνοι την καθημερινότητά μας και τις πολιτικές μας προτεραιότητες».

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις κοινές απειλές, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και των περιφερειακών δυνάμεων που ελέγχονται από αυτό», προσθέτοντας ότι κατά τις εργασίες της συνδιάσκεψης συζητήθηκε «με ποιον τρόπο οι χώρες που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ θα μπορέσουν να βοηθήσουν την παλαιστινιακή κοινωνία».

Επεσήμανε επίσης ότι η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες δεν αντικαθιστούν με κανέναν τρόπο την διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Ο  Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ Αλ-Ζαϊάνι, αφού καταδίκασε την χθεσινή ένοπλη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους με θύματα ισραηλινούς πολίτες, τόνισε ότι η χώρα του υιοθετεί ξεκάθαρη θέση κατά της τρομοκρατίας, αναφερόμενος ονομαστικά στη στάση του Μπαχρέιν ως προς τις επιχειρήσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα αναδείξουμε σε όλη την περιοχή πόσα μπορούμε να επιτύχουμε μέσα από την πολυμερή μας συνεργασία και με ποιον τρόπο μπορούμε πια να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές – κάτι που δεν ήταν δυνατόν να συμβεί κατά το παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σιούκρι, αφού καταδίκασε και εκείνος της χθεσινή ένοπλη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, υπενθύμισε τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ στο Καμπ-Ντέηβιντ και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος επί της βάση της αρχής «δύο έθνη-δύο κράτη» και την επιστροφή στα σύνορα του 1967.

Ο Μαροκινός Υπουργός Εξωτερικών, Νάσερ Μπουρίτα, δήλωσε ότι «η παρουσία μας σήμερα εδώ αποτελεί την πιο σημαντική απάντηση στην χθεσινή επίθεση». Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Μαρόκου, δήλωσε απευθυνόμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του: «Είπατε ότι σχεδόν κάθε Ισραηλινός έχει μαροκινό αίμα. Αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα.

Έμαθα ότι δύο δήμαρχοι των ισραηλινών πόλεων της Νέγκεβ, της Ντιμόνα και του Ιερουχάμ, έχουν μαροκινή καταγωγή – γεγονός που καταδεικνύει τους μεγάλους δεσμούς που συνδέουν τον μαροκινό βασιλικό οίκο και τον τοπικό ισραηλινό πληθυσμό».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Αμπντάλλα Μπιν-Ζάγιεντ, ο οποίος, μαζί με τον Μαροκινό ομόλογό του επισκέφθηκε το Ισραήλ για πρώτη φορά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής εδώ και πολύ καιρό, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν δόθηκε η ευκαιρία να το γνωρίσουμε.

«Μόνο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο επισκέφθηκαν τα Εμιράτα περί τις 300 χιλιάδες Ισραηλινοί. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των λαών μας να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον».

Όπως μετέδωσε η ισραηλινή κρατική ραδιοτηλεόραση, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, συζητείται η πιθανότητα της θεσμοθέτησης της «Συνδιάσκεψης της Νέγκεβ» σε ετήσιο περιφερειακό φόρουμ, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν αξιωματούχοι του Ισραήλ και των αραβικών κρατών, ακόμα και όσων δεν έχουν εξομαλύνει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Πέραν αυτού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, παρότι οι Υπουργοί Εξωτερικών δεν έκαναν λόγο περί των προοπτικών στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε διεξοδικά.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy