Μήπως κάπου συναντιούνται οι «νέες ιδέες» των Βρετανών και του Αναστασιάδη;

Έλα στο Google News

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι βρετανικές θέσεις για το Κυπριακό, όπως αυτές εκφράστηκαν και από τον Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, δεν διαφέρουν και πολύ από τις «νέες ιδέες» του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη και χαλαρή ομοσπονδία, από τις βολιδοσκοπήσεις για δύο κράτη, από την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960…

Τόσο ο κ. Λίλι, όσο και ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζουν ότι οι «νέες ιδέες» εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ότι επιδιώκουν με τις προτάσεις τους να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις δύο συνιστώσες πολιτείες. Ο κ. Λίλι κατονόμασε μάλιστα δύο τομείς -Μεταφορές και Υγεία- ότι μπορούν να μείνουν στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάς είπε πριν από το καλοκαίρι ότι μελετά ποιες αρμοδιότητες προτείνει να φύγουν από το κεντρικό κράτος, αλλά ακόμη δεν μας τις ανακοίνωσε!

Ο κ. Λίλι δεν συμφωνεί με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, υποστηρίζοντας ότι είναι «συνταγή για μακρές και άκαρπες συζητήσεις». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί επίσης ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά και δεν το ζητά επίσημα και επίμονα μέσα από πρωτοβουλίες από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εγκαταλείψει πολλές συγκλίσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι στο Κραν Μοντανά, κάνοντας στροφή σε «νέες ιδέες», οι οποίες φαίνεται να βρίσκουν στήριξη και από τους Βρετανούς και οι οποίες στοχεύουν σε μια λύση που θα είναι πιο κοντά στη συνομοσπονδία παρά στη λύση ΔΔΟ με ισχυρή κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, δεν έχουν αντιδράσει στις «νέες ιδέες» των Βρετανών και για τη θέση τους να μην ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης σιωπηλά συμφωνεί. Αυτό σημαίνει ακύρωση των προσπαθειών του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, εκτροπή από το πλαίσιο Γκουτέρες και αμφισβήτηση του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Την ίδια στιγμή, η στάση τους αυτή επιτρέπει στην Άγκυρα να βάζει τις δικές της αξιώσεις για νέα βάση λύσης δύο κρατών. Μιλάμε πλέον για πολύ επικίνδυνες πορείες που οδηγούν το Κυπριακό όχι σε εκτροπή, αλλά απευθείας σε νέες περιπέτειες και σε οριστική διχοτόμηση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.