Μοιρασμένη η Ευρώπη για Grexit

Υπέρ του Grexit μεν, αλλά με μειωμένα ποσοστά, τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών και των Φιλανδών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που διενεργήθηκε μετά το ελληνικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής (6-10 Ιουλίου, δείγμα περίπου χιλίων πολιτών ανά χώρα).


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠιο συναινετική κρίνεται γενικά η στάση της κοινής γνώμης στη Βρετανία και στη Γαλλία, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, που κάνουν λόγο για διχασμένη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το 47% των Γερμανών θα προτιμούσε το Grexit έναντι ποσοστού 37% που δηλώνει ότι προτιμά την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα. Στη Φινλανδία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 45% και 30%.

Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονταν υπέρ του Grexit καθέναν από τους πέντε προηγούμενους μήνες ξεπερνούσε το 50% (από 53% έως 59%).

Στη Βρετανία η διαφορά είναι πιο μικρή, με το 36% των ερωτηθέντων υπέρ του Grexit και το 28% εναντίον, ενώ στη Γαλλία η διαφορά (πάλι υπέρ του Grexit) είναι μόνο δύο ποσοστιαίες μονάδες, 39% έναντι 37%.

Αντίθετα, συντριπτικά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών και στις τέσσερις χώρες, καθώς επίσης στη Δανία και στη Σουηδία όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να συμφωνηθεί μείωση του ελληνικού χρέους ή να διατηρηθούν οι αρχικοί όροι αποπληρωμής, η πλειοψηφία σε όλες τις χώρες πλην Βρετανίας δηλώνει ότι επιθυμεί τη διατήρηση και αποπληρωμή του χρέους χωρίς διευκολύνσεις.

Σε όλες τις χώρες, πλην Γαλλίας, με μεγάλη πλειοψηφία οι πολίτες απαντούν ότι την ευθύνη για την τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα έχουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας. Στη Γαλλία το 35% εκτιμά ότι η ευθύνη βαραίνει εξίσου τις ελληνικές κυβερνήσεις και την τρόικα.

Οι πολίτες και των έξι χωρών, εξάλλου, θεωρούν πιο πιθανό παρά όχι η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη εντός των επόμενων έξι μηνών.

Εν τω μεταξύ με άρθρο του στους Financial Times ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ σχολιάζει ότι «ένα φιλικό διαζύγιο με την Ελλάδα δεν θα ήταν η χειρότερη μοίρα για την ευρωζώνη», αν η εναλλακτική ήταν μία ατέρμονη συζήτηση και αντιπαράθεση χωρίς μεταρρυθμίσεις, που θα μετέτρεπαν την Ελλάδα ή την ευρωζώνη σε «κράτος-ζόμπι».

Πάντως, η πλειοψηφία των Βρετανών οικονομικών αναλυτών και πολιτικών σχολιαστών υποδέχθηκαν θετικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση δανείου από τον ESM, θεωρώντας ότι πλέον οι πιθανότητες συμφωνίας είναι περισσότερες από τις πιθανότητες ενός Grexit.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.