Για νέες νομικές περιπέτειες της Κύπρου κάνει λόγο η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
Έντονα επικριτική εμφανίστηκε χθες η αντιπολίτευση σε σχέση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον Ακάμα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ και αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Νίκου Κέττηρου, ότι πρόκειται για… δουλειές μισοδότζιν.
Ανέφερε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι πρόχειρη. Η τελευταία γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αν υιοθετήθηκε, όπως είπε, πλήρως, ωστόσο τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν εξετάστηκαν και αυτό είναι -ανέφερε- πολύ σημαντικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Κέττηρος, όσο και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν κατατέθηκαν τα αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά και το τι προνοούσαν.
Η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Νατάσα Κασπαρή, ανέφερε πως στο τοπικό σχέδιο προτάθηκε να δοθούν στη βάση διατάγματος του Υπουργείου Εσωτερικών κατά κάποιον τρόπο η μεταφορά συντελεστή δόμησης σε κάποιες περιοχές. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και ώριμο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, όσο και τα υπόλοιπα μέλη, στάθηκαν ιδιαίτερα με τις ερωτήσεις τους ως προς το περιεχόμενο και τον αριθμό των επισκέψιμων αγροκτημάτων. Η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει σήμερα καταγραφή των νόμιμων μονάδων που μπορούν να μετατραπούν σε επισκέψιμα αγροκτήματα.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, επεσήμανε ότι η Πολιτεία μπήκε μέσα στα σπίτια των κατοίκων και έλαβε αποφάσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έπρεπε σε σχέση με τις ζώνες προστασίας και Natura. Ανέφερε ότι λαμβάνονται αποφάσεις για τις κοινότητες σε επιτροπές στις οποίες δεν συμμετέχουν και τόνισε ότι συζητούν το θέμα με τους νομικούς τους συμβούλους για να δουν πώς αυτό επιλύεται.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ψέγει ιδιαίτερα το γεγονός ότι αντί να ετοιμαστεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο για ολόκληρη τη Χερσόνησο, προωθείται η εκπόνηση δύο σχεδίων τα τελευταία επτά χρόνια. Τονίζει πως εάν δεν υιοθετηθούν οι ουσιώδεις και νομικά δεσμευτικοί όροι που περιλαμβάνονται στην Τελική Έκθεση Ειδικής Αξιολόγησης και στη Γνωμάτευση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκδόθηκαν στις 17 και 21 Φεβρουαρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί εκτεθειμένη έναντι της ΕΕ και θα οδηγηθεί σε νέες σοβαρές νομικές περιπέτειες στα πλαίσια των διαδικασιών παράβασης των κοινοτικών οδηγιών για προστασία της φύσης.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.