Μισές δουλειές από το Υπουργικό Συμβούλιο για το παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας

Τεχνικές και νομικές παραλείψεις καθυστερούν την παραχώρηση στο δήμο

Μισές δουλειές φαίνεται ότι έκανε το Υπουργικό Συμβούλιο όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφάσιζε την παραχώρηση του παλαιού Νοσοκομείου της Λάρνακας στον Δήμο Λάρνακας για σκοπούς στέγασης όλων των δημοτικών υπηρεσιών. Ενώ λοιπόν με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2020, φάνηκε να κλείνει οριστικά αυτό το κεφάλαιο και να ικανοποιείται το αίτημα του Δήμου Λάρνακας, έξι μήνες μετά, η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία της σύμβασης παραχώρησης από το κράτος στο δήμο. Όπως πληροφορούμαστε όμως, ενδεχομένως να προκύπτει νομικό θέμα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα καθυστερήσει και άλλο τις διαδικασίες.

Άλλο η γη, άλλο τα κτίρια

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2020, εγκρίθηκε η μετακίνηση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στον 2ο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, στο πλαίσιο παραχώρησης του χώρου του παλαιού νοσοκομείου της πόλης στο δήμο. Διευκρινίστηκε επίσης ότι η απόφαση αφορά τη μετακίνηση των Υγειονομικών Υπηρεσιών, των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και της Υπηρεσίας Προστασίας Μητρότητας και Παιδιού, οι οποίες στεγάζονται αυτή τη στιγμή στα παραδοσιακά κτίρια του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Δήμο Λάρνακας και τους τοπικούς παράγοντες αλλά, όπως φαίνεται, ενδεχομένως να ήταν νομικά ημιτελής, κάτι που θα καθυστερήσει την υλοποίησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θέμα που προκύπτει μέσα από τη νομική επεξεργασία της σύμβασης μίσθωσης του διατηρητέου από το Υπουργείο Υγείας στον Δήμο Λάρνακας, αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης όπου κτίστηκε το ιστορικό κτίριο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα κτίρια είναι καταγεγραμμένα ως περιουσία του κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδη, η γη παραμένει ιδιοκτησία του κράτους. Το νομικό θέμα που ενδεχομένως να προκύπτει είναι ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Σεπτεμβρίου δεν καλύπτει τη μίσθωση της γης, συνεπώς ενδεχομένως να χρειαστεί να υπογραφούν δύο συμβάσεις με τον Δήμο Λάρνακας, μια που να αφορά τη γη και δεύτερη για τα κτίρια. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, αφού το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί νέα απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για να καλυφθεί το κενό που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης.

Όπως γράψαμε την περασμένη Τρίτη 23 Μαρτίου, η υπόθεση βρίσκεται στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας εδώ και έξι μήνες για νομική επεξεργασία της συμφωνίας μίσθωσης από το κράτος προς τον Δήμο Λάρνακας.

Όπως πληροφορούμαστε, έχουν γίνει αλλεπάλληλα διαβήματα προς τη Νομική Υπηρεσία για ολοκλήρωση της επεξεργασίας, καθώς ο Δήμος Λάρνακας βιάζεται να ξεκινήσει διαδικασίες ωρίμανσης του έργου, ούτως ώστε το συντομότερο να φτάσει στο στάδιο των εργασιών αναπαλαίωσης. Ωστόσο, υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας για ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή της Λάρνακας, κάτι που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με το πρόβλημα που αναφέρουμε πιο πάνω.

Έτοιμος για εκπόνηση σχεδίων ο δήμος

Ο Δήμος Λάρνακας είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει άμεσα διαδικασίες ετοιμασίας σχεδίων και προκήρυξης διαγωνισμού για τα έργα αναπαλαίωσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το κράτος, η οποία μπορεί τελικά να χρειαστεί να χωριστεί σε δύο μέρη, όπως προαναφέρουμε.

Η δημοτική Αρχή φαίνεται μάλιστα να έχει ήδη λύσει το μεγάλο θέμα της χρηματοδότησης του εγχειρήματος της αναπαλαίωσης που δεν είναι φτηνό αφού το έργο υπολογίζεται να κοστίσει περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ.
Όπως αποκαλύψαμε τον περασμένο Δεκέμβριο και επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, το νέο Δημοτικό Μέγαρο που θα γίνει στο παλιό νοσοκομείο ουσιαστικά θα αυτοχρηματοδοτηθεί. Αυτό θα γίνει μέσω της πώλησης του δημοτικού ακινήτου στις Φοινικούδες όπου βρισκόταν παλιά το Δημοτικό Μέγαρο. Το ακίνητο, ως γνωστόν, ανακτήθηκε μετά το ναυάγιο της συμφωνίας πώλησης σε Ρώσο επιχειρηματία και προορίζεται και πάλι για πώληση, με τα χρήματα να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου.

Η λύση θεωρείται ιδανική επειδή η αξία του τεμαχίου στις Φοινικούδες είναι ίση με την εκτίμηση της αναπαλαίωσης του παλιού νοσοκομείου. Το ακίνητο δίπλα στο Hobos μπορεί να είναι εμβαδού μόλις 940 τετραγωνικών μέτρων, ωστόσο πρόκειται για φιλέτο τεράστιας αξίας, της τάξης των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Στα χρήματα αυτά είχε κλείσει άλλωστε η συμφωνία πώλησης της γης στον επιχειρηματία Νικολάι Ποταπένκο το 2015. Ο αγοραστής είχε συμφωνήσει στην καταβολή πέντε εκατομμυρίων ευρώ συν άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για ανάπλαση δημοσίων χώρων μπροστά από την επένδυση, συμπεριλαμβανομένης νέας εξέδρας εκδηλώσεων.

Ως γνωστό, μετά από αρκετές παλινωδίες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 ότι όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα μετακινηθούν από το παλιό νοσοκομείο στην καινούργια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου, ούτως ώστε το διατηρητέο να παραχωρηθεί στον Δήμο Λάρνακας για σκοπούς στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ανακούφιση, αλλά ταυτόχρονα η δημοτική Αρχή βρέθηκε μπροστά στο πρόβλημα της εξασφάλισης των χρημάτων. Η δαπάνη που απαιτείται για πλήρη αναπαλαίωση του διατηρητέου και κάποιες προσθήκες που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του δημαρχείου είναι περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Η ακριβής αρχική εκτίμηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας είναι 4,5 εκατ. συν ΦΠΑ.

Μετά την επιβεβαίωση του ναυαγίου της ρωσικής επένδυσης, ο Δήμος Λάρνακας ήρθε σε συμφωνία με τον αγοραστή στον οποίο επέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της προκαταβολής που ήταν ένα ποσό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Ταυτόχρονα, ανακλήθηκε και αποσύρθηκε από το Κτηματολόγιο το πωλητήριο έγγραφο και το ακίνητο επέστρεψε στην κυριότητα του δήμου.

Όπως είχαμε αποκαλύψει, έτσι κι αλλιώς, τα χρήματα από την πώληση του φιλέτου των Φοινικούδων προορίζονταν για μερική χρηματοδότηση του έργου στο παλιό νοσοκομείο με διάθεση των 3,5 εκατομμυρίων που είχε λαμβάνειν το δημαρχείο από την πώληση στην εταιρεία Lanomex. Με τα νέα δεδομένα όμως, ο δήμος κλείνει εφάπαξ το κεφάλαιο της κάλυψης της δαπάνης αναπαλαίωσης του διατηρητέου.

Το δημαρχείο μάλιστα, όπως ανέφερε στη «Χ» ο Ανδρέας Βύρας, θα βγει διπλά ωφελημένο αφού με τη μετακόμιση στο διατηρητέο του παλιού νοσοκομείου θα μπορεί να ενοικιαστεί η πολυκατοικία στις Φοινικούδες που στεγάζει σήμερα το δήμο. Το συγκεκριμένο κτίριο, στην τοποθεσία που βρίσκεται, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει μέχρι και μισό εκατομμύριο ετησίως στα ταμεία του Δήμου Λάρνακας.

Εμβληματικό και ιδανικό για νέο δημαρχείο

Το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά κτίρια της πόλης και θεωρείται, λόγω ιστορίας αλλά και τοποθεσίας, ιδανική επιλογή για δημιουργία ενός Δημοτικού Μεγάρου που αρμόζει σε μια πόλη με 4 χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας λειτουργούσε ως υποτυπώδες νοσοκομείο από το 1882 και η ιστορία του ως ευαγές ίδρυμα είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Πιερίδη. Από το 1882, λειτουργούσε ιατρείο και φαρμακείο σε ξύλινα παραπήγματα μέχρι το 1900, όταν με χρηματοδότηση από εράνους πολιτών και αγροτών κτίστηκε ένα λίθινο κτίριο ενός ορόφου.

Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες όμως κατέστησαν αναγκαία την επέκταση, οπότε το 1932 διενεργήθηκε έρανος από τον οποίο συγκεντρώθηκαν 597 λίρες από πολίτες, σωματεία, την εκκλησία και κοινότητες της επαρχίας για σκοπούς ανέγερσης πτέρυγας. Αυτό όμως έγινε κατορθωτό μόνο όταν η Ευανθία Πιερίδη, το 1933 με την πρώτη δωρεά ύψους 2.330 λιρών άνοιξε το δρόμο για την πρώτη πτέρυγα, η οποία αφιερώθηκε στη μνήμη των Γεωργίου και Κωνσταντίνου Ι. Πιερίδη. Η δεύτερα δωρεά, ύψους 2.400 λιρών, έφερε και τη δεύτερη πτέρυγα εις μνήμη της Ερατούς Π. Τσικκίνη, το γένος Ι. Πιερίδη. Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε από τον Άγγλο κυβερνήτη της Κύπρου Σερ Ρίτσμοντ Πάλμερ στις 4 Απριλίου 1934.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.