Μισθοί αξιοπρέπειας και όχι πείνας

Της Ελένης Κωνσταντίνου


Δεν γνωρίζουμε εάν τελικά υπήρξε κάποια κατάληξη στο θέμα του κατώτατου μισθού αφού μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνεχίζονταν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργού Εργασίας, συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων. Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν φαίνονταν αισιόδοξες για επίτευξη συμφωνίας, πριν την κοινή συνάντηση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.

Η θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού σίγουρα έχει τη δική της σημασία, όμως δεν είναι αρκετό από μόνο του αφού θα πρέπει αυτός να εφαρμόζεται και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα αρκετοί εργοδότες βρίσκουν άλλους τρόπους να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας για παράδειγμα, τα συμβόλαια, τα μειωμένα ωράρια, η εργασία τις Κυριακές που όσος και να είναι ο μισθός δεν καλύπτει αυτά που ο κάθε εργαζόμενος δεν απολαμβάνει εκείνη την ημέρα.

Μπροστά στο φόβο λόγω και των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, της ακρίβειας και των συνεπειών του κορονοϊού οι εργαζόμενοι είναι τα εύκολα θύματα, αφού στην πλειοψηφία τους υπομένουν σιωπηλά όσα τους προτείνουν. Σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες σκέφτονται ότι εάν αντιδράσουν ίσως έχουν επιπτώσεις, συνεπώς δέχονται με ευκολία και ευέλικτα ωράρια και μισθούς των 600 και 700 ευρώ.


Αναγκαίοι είναι σίγουρα οι κατώτατοι μισθοί και όροι εργασίας για όσους εργαζομένους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, χωρίς εξαιρέσεις και διαβαθμίσεις, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών. Γιατί είναι γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό είναι υπαρκτό, άνθρωποι να εργάζονται και ο μισθός τους να καλύπτει μόνο και μόνο τους λογαριασμούς και κάποια βασικά ψώνια. Ενώ δεν είναι και λίγοι που ο μισθός δεν καλύπτει καν τα αναγκαία.

Πολλές φορές ακούμε από εργοδότες να αναφέρουν πως ψάχνουν για υπαλλήλους αλλά δεν βρίσκουν, ενώ σημειώνουν ότι η νέα γενιά είναι τεμπέληδες και δεν αναζητούν εργασία. Δεν αναλογίζονται όμως πως όταν ο μισθός που δίνουν είναι ψίχουλα που ίσα που καλύπτει τη βενζίνη για να πηγαινοέρχονται από το σπίτι στην εργασία τους, ναι τότε προτιμούν να βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας.

Πέρα από τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και αφορούν τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους γονείς, τους άνεργους ώστε να μπορούν να διαβιούν με αξιοπρέπεια.


Για παράδειγμα, πρόσφατα το ΑΚΕΛ, έθεσε πολύ ορθώς μια σειρά από ζητήματα όπως το πρόβλημα με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων και των συντάξεων από το ΤΚΑ, που οδηγούν σε οικονομική ασφυξία χιλιάδες συμπολίτες μας.

Την ανάγκη έναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου για οριστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα που οι κυβερνώντες προκάλεσαν με τις αποφάσεις τους για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο. Την εισαγωγή της πληρωμένης γονικής άδειας και άλλων ωφελημάτων στους νέους γονείς για συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.