Μισθοί πείνας και στα κατεχόμενα – Κάτω από το όριο της φτώχειας ο κατώτατος μισθός

Η συντεχνία “δημοσίων υπαλλήλων” (KTAMS) ανακοίνωσε ότι το όριο της φτώχειας για τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα από τις 31 Μαΐου είναι 8.676 τουρκικές λίρες, γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası, η οποία, σύμφωνα με το ΓΤΠ, προσθέτει ότι ο καθαρός κατώτος μισθός στα κατεχόμενα είναι 6.090 ΤΛ αυτή τη στιγμή, δηλαδή κατά 2.586 ΤΛ χαμηλότερος από το όριο της φτώχειας.

Παρά την αύξηση που έγινε στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου 2022, η αγοραστική δύναμη των μισθών μειώθηκε λόγω της συνεχούς υποτίμησης της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων. Τον Μάρτιο του 2021, για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός ήταν 3.828 ΤΛ που ισοδυναμούσαν με 332 στερλίνες, ενώ σήμερα οι 6.090 ΤΛ ισοδυναμούν με 291 στερλίνες, γράφει η εφημερίδα.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,66% τον Μάιο, 43,10% τους τελευταίους πέντε μήνες και 98,12% τον τελευταίο χρόνο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό, στα καύσιμα, στο ψωμί, στο υγραέριο, στο γάλα κλπ έχουν λυγίσει τον «λαό».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy