Μητσοτάκης: «Δεν θα αργήσει η συνάντηση με τον Ερντογάν»

Την εκτίμηση ότι δεν θα αργήσει η πραγματοποίηση μίας συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πάντοτε έχει νόημα μία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις της με αυτοπεποίθηση και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. «Δεν το έκρυψα ποτέ ότι η επιθυμία μου, από την πρώτη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία. Δεν έχει καταστεί εφικτό αυτό. Είχαμε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων εντός του 2020. Θεωρώ, όμως, ότι τώρα τα πράγματα συνολικά για τα εθνικά συμφέροντα είναι καλύτερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε άψογο τον χειρισμό του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος. Γιατί υπήρξε άψογος; Μην σταθείτε μόνο στην αντιπαράθεση η οποία θέλω να θυμίσω ότι προκλήθηκε διότι επέλεξε ο κ. Τσαβούσογλου να απαντήσει στον κ. Δένδια -υπό κανονικές συνθήκες- θα είχαμε δύο πρωτολογίες, θα είχε τελειώσει η συζήτηση εκεί. Ο κ. Δένδιας, με πολύ μεγάλη ευπρέπεια και ευγένεια, έθιξε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάζοντας ακριβώς τους κανόνες οι οποίοι πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων. Ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί; Ποιο είναι το γήπεδο στο οποίο θέλουμε να παίξουμε; Είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αν δεν συμφωνήσουμε ποιο είναι το πλαίσιο, δεν μπορούμε να βρούμε κάποια λύση. Αυτά τα πράγματα τέθηκαν με πολύ μεγάλη σαφήνεια, με κομψότητα πιστεύω, χωρίς ακραίες εκφράσεις. Και συνοδεύτηκαν, όμως, με μια θετική ατζέντα προς την Τουρκία. Μια ατζέντα οικονομικής συνεργασίας, μια ατζέντα συνεργασίας σε επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των δύο λαών», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι κρατά από τη συνάντηση το γεγονός ότι τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια και ευκρίνεια, ως προς το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρόσθεσε ότι και η Ευρώπη έλαβε το μήνυμα.

«Όλοι πια γνωρίζουν -και νομίζω ότι αυτή είναι μια επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής- ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αφορά την Ευρώπη, όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά επειδή έχει ζωτικά συμφέροντα στη γειτονιά της, γιατί η Ανατολική Μεσόγειος είναι η γειτονιά της. Από εκεί και πέρα το πλαίσιο του διαλόγου υπάρχει, το πλαίσιο της συζήτησης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών δεν διακόπτεται», κατέληξε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.