Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Επιστρέφω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα»

(Ξένη Δημοσίευση) Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακαλλαροπούλου συνομιλεί με τον πρωθυπουργό και νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα Δευτέρα 22 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας ώστε να λάβει η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας ώστε να λάβει η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί κυβέρνηση και τόνισε στην κυρία Σακελλαροπούλου ότι θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή το απόγευμα ώστε σιγά – σιγά να περάσει στους άλλους δύο αρχηγούς και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος θα ήθελε στη δεύτερη προεκλογική περίοδο τα κόμματα να μιλήσουν περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου όπως είναι για παράδειγμα οι καλύτεροι μισθοί για τους πολίτες.

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη Δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Με τη σειρά του το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω να επισημάνω ότι αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες.

Το θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλλω και εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτό το εμπόδιο της απλής αναλογικής γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές για τη συγκρότηση κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμία.

Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα και εύχομαι και ελπίζω σε αυτή την περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πως θα αυξήσουμε τους μισθούς, πως θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίος απείχαν τελείως από τον διάλογο των προηγούμενων εκλογών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, προβλήματα που ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά και προσβλέπω σε μία γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε και ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει πορευθεί την επόμενη τετραετία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy