Μητσοτάκης: Σημαντική η ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου για επανεκκίνηση των ελληνολυβικών σχέσεων

Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Τρίπολη σηματοδοτεί τη δυναμική επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, υπό το φως της προσπάθειας επανόδου της Λιβύης σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας.

«Αποδέχθηκα την ευγενική σας πρόταση και ταξίδεψα –για πρώτη φορά μάλιστα– στη Λιβύη για έναν βασικό σκοπό: Να αναδείξω την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολυβικών σχέσεων. Και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο. Τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΟΗΕ, η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας. Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα. Και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά μας και στη Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης της Λιβύης.

Όπως τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις ελληνολιβυκές σχέσεις «πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό σημαίνει ότι, γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει «η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε και ο Πρόεδρος  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, δηλαδή «ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος».

«Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «είναι η γεωγραφία  που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες». «Κατά συνέπεια χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απ’ ευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές», σημείωσε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι μετά την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, θα ακολουθήσει και η επανασύσταση του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Παράλληλα, ανέδειξε τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Λιβύης σε τομείς όπως η ενέργεια –και ιδιαίτερα οι τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων–, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

«Θέλω να επαναλάβω ότι στο δύσκολο έργο σας, κ. Πρωθυπουργέ, για την ανασυγκρότηση της χώρας σας, δεν είστε μόνος σας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της είναι εδώ, παρόντα. Και αποφασισμένα να στηρίξουν τον λιβυκό λαό, που τόσα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Κατά την επίσκεψή του στην Λιβύη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι. Στη διάρκεια της συνάντησής τους, ο  κ. Μητσοτάκης μετέφερε και στον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη Λιβύη και στην προσπάθεια να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομαλότητα που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας της Τριπόλεως, καθώς και η προσεχής επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, με αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο Ειδικός Απεσταλμένος ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, Πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Επιτετραμμένος Πρεσβείας Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy