Μητσοτάκης και Σίσι επεξεργάζονται την ιδέα ο East Med αντί από την Κύπρο θα περνά από την Αίγυπτο!

Έλα στο Google News

Ενοχλημένη η Λευκωσία από τη νέα ιδέα Μητσοτάκη – Ήταν ένας «μπελάς και ένα βαρίδι» σε σχέση με το Κυπριακό και την Τουρκία.

Σαν βόμβα έσκασε στη Λευκωσία η είδηση του αθηναϊκού «Βήματος» ότι οι Αλ Σίσι, Μητσοτάκης και Νετανιάχου επεξεργάζονται σοβαρά την ιδέα για να περάσει ο αγωγός East Med μέσω Αιγύπτου και να παρακαμφθεί η Κύπρος, που ήταν ένας «μπελάς και ένα βαρίδι» σε σχέση με το Κυπριακό και την Τουρκία.

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι σφόδρα ενοχλημένη από τη στάση των εταίρων και ιδιαίτερα του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη. Προσπαθεί δε να διαψεύσει ότι υφίσταται καν θέμα αλλαγής όδευσης του έργου, όπως το παρουσιάζει το δημοσίευμα. Ο διεθνής εμπειρογνώμονας δρ Χαράλαμπος Έλληνας σχολίασε ότι δεν αλλάζει τίποτε. «Το έργο παραμένει πολιτικό», δήλωσε στην εφημερίδα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Αλ Σίσι παρουσίασε στον Κ. Μητσοτάκη μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, την οποία, αφού οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέλαβε στη συνέχεια να προωθήσει τόσο προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και προς τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η ιδέα των κ.κ. Αλ Σίσι και Μητσοτάκη αφορούσε το σενάριο της αλλαγής όδευσης του πολυδιαφημισμένου αγωγού φυσικού αερίου East Med, ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και ακολούθως, αντί να πηγαίνει προς Κύπρο, να κατευθύνεται προς Αίγυπτο.

Από κει ο αγωγός θα συνεχίζει στην ξηρά ως τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης και έπειτα θα ανεβαίνει προς την Κρήτη διερχόμενος από την περιοχή της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Στη συνέχεια, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μεταφέρουν το αέριο είτε στην Αλεξανδρούπολη είτε αλλού, με τελικό προορισμό την Ευρώπη.

Η εν λόγω ιδέα/πρόταση απασχόλησε εκτενώς τις πρόσφατες επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στη Λευκωσία και στην Ιερουσαλήμ, όπου και συναντήθηκε με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Το θέμα απασχόλησε επίσης τη συνάντηση Αναστασιάδη – Νετανιάχου. Τις επισκέψεις αυτές ακολούθησε η επίσκεψη ευρείας αντιπροσωπείας της Αιγύπτου στην Ιερουσαλήμ, από όπου προέκυψαν πληροφορίες για ενδεχόμενο αγωγό μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο.

Χάνει η Κύπρος… κερδίζει η Αίγυπτος

Αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, τότε «χάνει η Κύπρος και κερδίζει η Αίγυπτος» από τη γεωπολιτική της ισχύ, ανέφερε στη «Χαραυγή» ο διεθνής εμπειρογνώμονας δρ Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι από πλευράς βιωσιμότητας του έργου δεν αλλάζει τίποτε! Αποφεύγεται το μεγάλο κόστος της διέλευσης του αγωγού από τα βαθιά νερά μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, αλλά το μήκος του αγωγού αυξάνεται και το κόστος της κατασκευής του παραμένει υψηλό (6 δις ευρώ).

Το μέγα ερώτημα είναι πού θα βρεθούν οι αγοραστές όταν στην ΕΕ εξασφαλίζουν σήμερα φυσικό αέριο με $5,5, ενώ το φυσικό αέριο από το Ισραήλ φθάνει στην Αίγυπτο με κόστος $6 τη μονάδα. Επιπλέον, η ΕΕ έχει προσανατολιστεί στην πλήρη απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.