Μιζέρια ή απελπισία;

Της Νίκης Κουλέρμου

Πρόκειται για την κορωνίδα της μίζερης θέσης της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη να μην ανέχεται την κριτική ή δείγμα της απελπισίας της για το πού οδήγησαν οι χειρισμοί της το Κυπριακό;

Μιλούμε για τη νέα αντιακελική επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μια από τις επιθέσεις που εξαπολύει τακτικά η κυβέρνηση για να στρέψει αλλού την προσοχή του κόσμου και κυρίως για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το ΑΚΕΛ δικαιολογεί την Τουρκία για την κακή μας μοίρα…

Ας πάρουμε ένα-ένα τα ερωτήματα του κυβερνητικού εκπροσώπου:

1η παράγραφος: Σε απάντηση της σημερινής ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ και στα όσα συνεχίζει να προβάλλει, πραγματικά διερωτάται κανείς τι ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί.

Το ΑΚΕΛ ένα πράγμα ζητά εδώ και 4 χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Να ζητήσει πειστικά από τον ΓΓ του ΟΗΕ να επιστρέψουμε στο τραπέζι του διαλόγου από κει που έμειναν οι συνομιλίες. Και το πειστικά έχει τη σημασία του γιατί ο Πρόεδρος φραστικά αυτό ζητούσε και διακήρυττε, αλλά με τις ιδέες του τα ξήλωνε και δεν έπειθε.

2η παράγραφος: Την αξίωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να αναγνωρίσουμε στο παράνομο μόρφωμα, ισότιμο με το νόμιμο κράτος, καθεστώς, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών για να πετύχει αυτό που επιδιώκει η Τουρκία;

Εδώ είναι εμφανής η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να μειώσει τον πατριωτισμό του ΑΚΕΛ. Γιατί κανένας δεν αξιώνει κάτι τέτοιο από τον Πρόεδρο. Κανένας πλην όσων στο παρασκήνιο κίνησαν το ενδιαφέρον του Τσαβούσογλου για δύο κράτη.

3η παράγραφος: Αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ ότι με τις θέσεις που προβάλλει υποσκάπτει τις ειλικρινείς προσπάθειες της πλευράς μας για ένα δημιουργικό διάλογο;

Όλα τα πιο πάνω απαντούν και στην «ειλικρίνεια» της προσπάθειας για ένα δημιουργικό διάλογο.

4η παράγραφος: Τι άραγε εισηγείται; Να αποδεχθούμε τις έκνομες και αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας, την ώρα που παραβιάζει το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ή όταν κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας παρεμποδίζει έρευνες για ένα Πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ;

Το ΑΚΕΛ κάτι άλλο πολύ συγκεκριμένο εισηγήθηκε πιστεύοντας ότι με αυτό θα υπήρχε πιθανότητα είτε να πείσουμε την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου είτε η ίδια να έχει την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο. Η πρότασή του απαξιώθηκε από τον Πρόεδρο, γιατί ούτε καν τη συζήτησε με το ΑΚΕΛ.

5η παράγραφος: Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το ΑΚΕΛ ότι με την εμμονή στις θέσεις που προβάλλει, στην ουσία δικαιολογεί τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Εδώ δεν υπάρχει το ερωτηματικό κάτι που στη Γραμματική σημαίνει ότι πρόκειται για θέση και πεποίθηση της κυβέρνησης και του Προέδρου… Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της (Πρ. Προδρόμου, Β. Παπαδόπουλος, Κ. Κούσιος, πριν τον Μ. Πελεκάνο) προσπαθούν ανερυθρίαστα να υποβάλουν στην κοινή γνώμη ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσεις που εξυπηρετούν ή ακόμα και ταυτίζονται με τις τουρκικές. Επαναλαμβάνουμε ότι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Άλλοι άνοιξαν την κερκόπορτα στην Τουρκία και άλλοι έβαλαν στον ρου της καθημερινής συζήτησης με την Τουρκία τη λύση δύο κρατών. Υπάρχουν δημόσιες παραδοχές (Πρ. Προδρόμου) και ο λαός δεν ξεχνά. Ας μη φορτώνουν σε άλλους τη μιζέρια και την απελπισία τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy