Έφορος για «χρυσά» διαβατήρια: «Ύποπτες συναλλαγές από γραφεία πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων»

Μίζες εκατομμυρίων φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό

 

Το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων περιλαμβάνει φορολογικές κομπίνες, αλλά και μίζες εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής από τον Έφορο Φορολογίας, Γιάννη Τσαγκάρη και τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι περισσότερες μίζες φαίνεται ότι φυγαδεύτηκαν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν φορολογήθηκαν, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα εντοπιστούν ποτέ αφού, όπως παραδέχθηκε ο Έφορος Φορολογίας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο έλεγχος των μεγάλων ντιβέλοπερς, παρά το γεγονός ότι πολλά έργα έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, όπως οι πύργοι.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, τα ακίνητα για τα «χρυσά» διαβατήρια πουλήθηκαν σε διπλάσιες ή/και πολλαπλάσιες τιμές, σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Μάλιστα ο Γ. Τσαγκάρη -απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου- παραδέχθηκε ότι εκτός από τις νόμιμες χρεώσεις των ατζέντηδων οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 30-100 χιλ. ευρώ ανά αίτηση πολιτογράφησης, υπήρξαν και «προμήθειες» από ντιβέλοπερς σε ατζέντηδες, οι οποίες «είναι κρυμμένες στους λογαριασμούς πωλήσεων». Αποκάλυψε επίσης ότι οι προμήθειες «ξεκίνησαν από ποσοστό 10% (επί της τιμής πώλησης του κάθε ακινήτου) και έφτασαν στο 20-25%». Ακόμη, αποκάλυψε ότι οι μεγάλοι ατζέντηδες διαθέτουν λογαριασμούς στο εξωτερικό, στους οποίους ενδεχομένως να διοχετεύτηκαν οι πιο πάνω προμήθειες. Επιπρόσθετα, αποκάλυψε ότι εντοπίστηκαν «ύποπτες συναλλαγές» σε σχέση με φορολογικά θέματα, οι οποίες συνδέονται με γραφεία πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων».

Ο Έφορος Φορολογίας ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος για τους 80 ατζέντηδες (δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία), οι οποίοι ελέγχουν το 80% της αγοράς, καθώς και 10 ντιβέλοπερς. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι στο πιο πάνω δείγμα δεν περιλαμβάνεται κανένας μεγάλος ντιβέλοπερ. Ανέφερε επίσης ότι το γραφείο το οποίο φέρει το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη ελέγχθηκε και δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε επιλήψιμο.

Απίστευτες κομπίνες

Από τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Μεγάλοι ατζέντηδες δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, παρά το γεγονός ότι έκαναν εκατοντάδες «χρυσά» διαβατήρια.

• Εκατοντάδες ακίνητα χρεώθηκαν με συντελεστή ΦΠΑ 5%, αντί 19%.

• Συναλλαγές εκατομμυρίων καταχωρήθηκαν στα βιβλία των ατζέντηδων για άλλους σκοπούς, ώστε να μην πληρωθεί φορολογία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.