Θέα/ Ορίζοντας / Φωτογραφία: Κύπρος 2002, λινογραφία.

Μνήμες του Ιωσήφ Χατζηκυριάκου

1. Ιωσήφ Ήφαιστος
Ιωσήφ χατζηκυριάκος, ήφαιστος, ακουατίντα.

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια προβάλλει σε περιοδική του έκθεση 37 χαρακτικά του Ιωσήφ Χατζηκυριάκου, έργα της περιόδου 2002 – 2015. Παρουσιάζει επίσης χαραγμένες μήτρες και βιβλία του καλλιτέχνη. Η έκθεση, με τίτλο Μνήμες θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤα περισσότερα έργα είναι χαραγμένα στην Βενετία την περίοδο 2002 – 2003. Οι τεχνικές και μέθοδοι με τις οποίες εκφράστηκε ο καλλιτέχνης είναι ξυλογραφία, λινογραφία, οξυγραφία, ακουατίντα, μελάνη & ζάχαρη, ξεστή χαλκογραφία.

Όπως γράφει ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος:  “Η Onorina Frazzi ήταν μια μικροκαμωμένη ασπρομάλλα μάγισσα από την Νάπολι που με δίδαξε τις τεχνικές της χαρακτικής στην Aκαδημία Kαλών Tεχνών Βενετίας καθώς και την φύση αυτής της ιδιαίτερης τέχνης: την επανάληψη των κινήσεων, τη χάραξη μεταξύ φωτός και σκιάς, την αξία της πολλαπλής εκτύπωσης, την αμεσότητα και την ελευθερία που μπορούν να αποδώσουν τα κοπίδια στην παρθένα επιφάνεια της μήτρας.

Έμαθα να απο-τυπώνω τις εκφράσεις μου μέσα από την οξυγραφία, τη χαλκογραφία με μελάνη και ζάχαρη, τη βελονογραφία, την ακουατίντα, τη Ξεστή χαλκογραφία, τη χάραξη του ξύλου και του λινόλεουμ.

Στο χώρο του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή επέλεξα, μαζί με την Hélène που επιμελείται, να εκθέσω ένα σύνολο έργων: θραύσματα από σειρές τεχνικών ασκήσεων και εικαστικών προβληματισμών που δηλώνουν καλύτερα την σχέση μου με αυτό το εκφραστικό μέσο. Μια πορεία, δηλαδή, μια σειρά αναμνήσεων, παρά μια σειρά έργων, που με ταξιδεύουν στην Κύπρο και τη Βενετία της περασμένης εικοσαετίας, και που παρουσιάζω γιατί ο Χαμπής το ήθελε και η Hélène το οργάνωσε. “

3. Ιωσήφ Σουπιές
Ιωσήφ χατζηκυριάκος, σουπιές, οξυγραφία μελάνη & ζάχαρη.
Ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1979. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας (1999–2003) και Ιστορία και Κριτική Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari (2004–2006) της ίδιας πόλης.  Είναι διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχείων Λάρνακας.

 

Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022

4. Ιωσήφ Χορεύτριες
Ιωσήφ χατζηκυριάκος, χορεύτριες, οξυγραφία και ακουατίντα.

 

  1. Ήφαιστος, ακουατίντα.
  2. Σουπιές, οξυγραφία μελάνη & ζάχαρη.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.