Του Τάσου Περδίου

Αν διαβάσει κανείς τον οδικό χάρτη για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα, τον οποίο δημοσιεύουμε σήμερα, θα υποστεί δύο πράγματα. Από τη μια θα κουραστούν τα μάτια του από τον όγκο των εργασιών που εκκρεμούν ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι εταιρείες και από την άλλη θα κατανοήσει πλήρως το μέγεθος της εγκληματικής αδιαφορίας και αμέλειας που υφίσταται η Λάρνακα τα τελευταία 20 χρόνια. Είπα να μετρήσω τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τις κρατικές υπηρεσίες και τις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου ώστε να καταλήξουμε στην 31η Δεκεμβρίου 2020 και τη μετακίνηση. Αριθμούν περίπου 240 ενέργειες. Όπερ μεθερμηνευόμενον, στα 17 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2001 που υπογράφηκε η αρχική συμφωνία Δήμου Λάρνακας – κυβέρνησης, δεν εκπληρώθηκε ούτε μια από τις 240 υποχρεώσεις των κρατικών υπηρεσιών και των εταιρειών. Ούτε μια από τις 240!  Μάλιστα, αυτή η εξοργιστική αδιαφορία συνεχίστηκε και από το 2014 μέχρι το 2017, όταν υπήρχε σε ισχύ Υπουργικό Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης των εγκαταστάσεων με νομική ισχύ.  Ενώ δηλαδή οι εταιρείες κινδύνευαν με κλείσιμο, δεν τους κάηκε κυριολεκτικά καρφί.

Αυτό πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Δήμος Λάρνακας όταν θέσει ενώπιον της κυβέρνησης τις απαιτήσεις του για να υπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης. Για να μη λαϊκίζουμε, εδώ που φτάσαμε και με δεδομένο το ως άνω παγκόσμιο ρεκόρ παραμέλησης καθήκοντος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη γραπτή δέσμευση των εταιρειών και του κρατικού μηχανισμού σε ένα κείμενο όσο πιο δεσμευτικό γίνεται. Μην κοροϊδευόμαστε, οι εγκαταστάσεις δεν μπορούν να φύγουν αύριο δυστυχώς.

Οι φύλακες επί της λεωφόρου Αθηνών όμως, πρέπει να έχουν γνώση. Ας ζητηθούν εξηγήσεις γιατί δεν λήφθηκε υπόψη η πρόταση της VTTV όπως κατατέθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό στις 3 Απριλίου, ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει άμεσα εταιρείες υγρών καυσίμων στο πλαίσιο της μεταβατικής λύσης. Αν υπάρχει συντομότερη λύση πριν το τέλος του 2019, γιατί δεν υιοθετείται; Ένα πονηρό μυαλό θα έλεγε ότι η μοναδική εξήγηση είναι ότι πρέπει ντε και καλά να εξυπηρετηθεί η Πετρολίνα, η μοναδική άλλη εταιρεία που μπορεί να ενοικιάσει αποθηκευτικούς χώρους τους οποίους διαθέτει στο Βασιλικό. Εξηγήστε μας.

Ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει άλλη επιλογή από την υπογραφή του Μνημονίου αλλά όχι άλλες τσαπατσουλιές. Και κυρίως, εάν με την παραβίαση του πρώτου σταθμού του οδικού χάρτη δεν μαζευτεί όλη η Λάρνακα έξω από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, είμαστε άξιοι της τύχης μας…