Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Λεμεσού και ΠΚ για το πρόγραμμα EU Cities Mission

Δήμος Λεμεσού και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα EU Cities Mission, για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, τα δυο μέρη συμφώνησαν στην «ανάπτυξη ενός φιλόδοξου και ρεαλιστικού σχεδίου, που θα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, για την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, που θα έχει περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες».

Ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδη, υπογράμμισε πως η αποστολή της Λεμεσού και άλλων 99 ευρωπαϊκών πόλεων είναι συγκεκριμένη, να πετύχει μέχρι το 2030 την κλιματική ουδετερότητα, 20 χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προς επίτευξη του σκοπού αυτού, πρόσθεσε, χρειάζεται να προωθηθούν λύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση, τον σχεδιασμό των κτιρίων, την κυκλική οικονομία και τον τρόπο που η πόλη λειτουργεί τις ακτές και τα λιμάνια της.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου Λεμεσού και Πανεπιστημίου Κύπρου, προνοεί ανάπτυξη καινοτόμων και έξυπνων λύσεων, εφαρμόζοντας καλές πρακτικές, με τις απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες προσωπικού, με την αποτελεσματική αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Επιπλέον μέσω της συνεργασίας αναλαμβάνεται πρωτοβουλία για ενθάρρυνση των πολιτών, φορέων και άλλων, να συμμετέχουν και να στηρίξουν το όλο εγχείρημα, ενώ ταυτόχρονα, προνοείται η δικτύωση με άλλες πόλεις και οργανισμούς, σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Το πρωτόκολλο υπέγραψαν από πλευράς του Δήμου, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης και από πλευράς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Πρύτανης Φίλιππος Πουγιούτας.

Συνεργασία αποφάσισαν Δήμοι Λεμεσού και Σόφιας

Προωθούν συνεργασία Δήμος Λεμεσού και Δήμος Σόφιας, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο φιλόδοξο πρόγραμμα EU Cities Mission, για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030 και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, τα δυο μέρη αποφάσισαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.

Το θέμα απασχόλησε τηλεδιάσκεψη που είχαν, το απόγευμα της Τρίτης, ο Νίκος Νικολαΐδης με τη Βουλγάρα ομόλογο του, Yordanka Fandakova, με τη συμμετοχή και του πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη.

Όπως ανέφερε ο κ.Νικολαϊδης, συμφωνήθηκε όπως αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού μεταβεί στη Σόφια για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών συνεργασίας με διάφορους φορείς, προς επίτευξη των προκλήσεων που φέρνει η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ακολούθως, είπε, αναμένεται ότι αντιπροσωπεία από τον Δήμο Σόφιας θα επισκεφθεί το Δήμο Λεμεσού, για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Νίκο Νικολαΐδη, το ΤΕΠΑΚ αναμένεται να συμβάλει στην όλη προσπάθεια, μέσα από συνεργασία με το αντίστοιχο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σόφιας, υπενθυμίζοντας ότι τα δυο πανεπιστήμια εντάσσονται στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστήμιο (EUt+)

Πέραν της συνεργασίας των δύο Δήμων για το πρόγραμμα EU Cities Mission, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα νέων τεχνολογιών, πολιτισμού, τουρισμού κ.α, κατέληξε στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.